- REKLAMA -
0.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Užice: Korona i u radnim kolektivima, sve više obolelih bez simptoma(AUDIO)

Užice: Korona i u radnim kolektivima, sve više obolelih bez simptoma(AUDIO)

- REKLAMA -

Planirane javne i privatne skupove odložite do stabilizacije epidemiološke situacije, poručuju građanima Užica iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Novi apeli da se poštuju preventivne mere su usledili nakon što je u gradu registrovano pogoršanje epidemiološke situacije zbog porasta broja novoobolelih od korona virusa.

Zvanične brojke

Od 50 testiranih građana Užica tokom četiri dana novembra, pozitivno ih je 38. Korona je potvrđena i kod 63 lica od 200 testiranih u oktobru. U septembru se testiralo 150 građana, a 17 je bilo zaraženo korona virusom, navodi načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Užice mr sci med Aleksandra Andrić.

Primetan je u gradu veći broj pacijenata koji nemaju simptome, a dokaže se da su pozitivni na korona virus kovid-19.

I u radnim kolektivima, kako navode iz Štaba, raste broj pozitivnih ili sa sumnjom da su zaraženi korona virusom.

–    Gradski štab ukazuje da je u interesu građana, i u interesu očuvanja javnog zdravlja, najvažnije da izbegavaju rizična okupljanja i da u svakoj prilici, u zatvorenom i na otvorenom, nose zaštitnu masku i održavaju propisanu distancu od dva metra, poručuje komandant Gradskog štaba, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Komandant Gradskog štaba, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević

 

Gradski štab za vanredne situacije preporučuje građanima da izbegavaju da se okupljaju u većem broju u zatvorenom prostoru jer su ona, kako ističu, najrizičnija za širenje zaraze korona virusom. Poslodavce podsećaju da su u obavezi da prate zdravstveno stanje zaposlenih i da se pridržavaju propisanih mera o bezbednosti i zdravlju na radu.

Za sprečavanje širenja epidemije je važna i kontrola kontakata sa obolelima.

Na istraživanju kontakata intezivno radimo, tvrdi epidemiolog Aleksandra Andrić.

–     Svi koji su bili u kontaktu sa pozitivnim osobama u vremenskom periodu dužem od 15 minuta, na udaljenosti kraćoj od metar i po, a koji nisu koristili ličnu zaštitnu opremu, treba da ostanu u kučnoj izolaciji 14 dana, poručuje Andrić navodeći da je moguće uraditi PCR test i da rezultat bude negativan, a da osoba u narednom periodu dobije simptome. 

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Užice mr sci med Aleksandra Andrić

 

Samoizolacije tokom 14 dana dosledno treba da se pridržavaju i pacijenti sa blagom kliničkom slikom.

–    Važno da budu izolovani, sami u sobi, u kući i da nemaju kontakta sa drugim ukućanima 14 dana, napominje Andrić.

Na bolničkom lečenju u Krčagovu je trenutno 89 pacijenata iz Zlatiborskog okruga, pozitivnih ili sa sumnjom da su zaraženi korona virusom.

Na intezivnim negama užičke bolnice je smešteno sedam pacijenata, od kojih je pet na respiratorima.

Direktor Opšte bolnice Užice dr Slobodan Jovićević

 

–    U ovom trenutku Opšta bolnica Užice zadovoljava sve potrebe što se tiče lečenja tih bolesnika. Apsolutno se poštuje Protokol devet. Lekova ima, zaštitne opreme ima, kadrovski je sve podržano, tako da trenutno nema problema što se tiče tretmana bolesnika koji su oboleli od kovida- 19, navodi direktor Opšte bolnice Užice dr Slobodan Jovićević.

Sem restorana, kafića, privatnih proslava, rizični i radni kolektivi, navode iz Gradskog štaba i preporučuju nošenje zaštitnih maski i na otvorenom. 

Dodatnih mera za sada neće biti u Užicu jer, kako navode iz Štaba, nisu neophodne. Potrebno je, kako dodaju, pojačati inspekcijski nadzor u narednom periodu.

Od početka epidemije do danas u Užicu je infekcija korona virusom zvanično potvrđena kod više od 940 ljudi.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
97 %
1.8kmh
95 %
Sub
0 °
Ned
3 °
Pon
3 °
Uto
1 °
Sre
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime