- REKLAMA -
0.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Jovanović: Ustanova preduzima i preduzimaće sve mere preventive(AUDIO)

Jovanović: Ustanova preduzima i preduzimaće sve mere preventive(AUDIO)

- REKLAMA -

Nema mesta panici, poručuju iz Predškolske ustanove Užice


Kuvarica, zaposlena u vrtiću Poletarac, Predškolske ustanove Užice, pozitivna je na korona virus i na kučnom je lečenju. Kući su i dve koleginice sa kojima je kuvarica bila u bliskom kontaktu. Za sada nemaju simptome virusa.

–  Svakodnevno pratimo zdravstveno stanje svih zaposlenih. U slučaju simptoma, reagovali bismo, kaže direktorka Predškolske ustanove Užice Veselinka Jovanović navodeći da od septembra nije bilo promena zdravstevnih stanja zaposlenih.

Zbog povišene temperature, kuvarica prošle nedelje nije došla na posao i u izolaciji je. Pozitivan rezultat na korona virus kovid-19 stigao joj je juče.

Prethodne dve nedelje Užice beleži porast broja novoobolelih od korona virusa. Zvanično 12, deset, devet, šest iz Užica, pet, tri , 21 od 21. do 27. oktobra – nižu se brojke u dnevnim izveštajima Zavoda za javno zdravlje Užice o broju potvrđenih slučajeva sa teritorije grada. Gradski štab za vanredne situacije Užica zasedaće u sredu.

–  Smatramo da nema mesta panici. Pojačane su i preventivne i epidemiološke mere i podignute su na najveći mogući nivo, što se tiče održavanja higijene i poštovanja svih pravila u našoj ustanovi, navodi Veselinka Jovanović.

Vaspitači, kuhinjsko osoblje i servirke su u obavezi da nose maske kada su u zatvorenom prostoru i kada dele hranu. Ona koja se sprema u vrtiću Poletarac, kako Jovanović podseća za Radio Lunu, za potrebe je šest užičkih vrtića.

Direktorka Predškolske ustanove Užice Veselinka Jovanović: Ustanova preduzima i preduzimaće sve mere preventive.

 

Direktorka Predškolske ustanove Užice objašnjava da su u svakodnevnom kontaktu sa epidemiolozima Zavoda za javno zdravlje Užice.

–   Sve što oni preporuče, na primer da je maska obavezna i da je jako dobra preventiva za širenje bilo kakve zaraze, mi to i poštujemo. Njihova preporuka je da, ako su zaposleni koristili epidemiološku masku, nema bojazni da će se epidemija širiti dalje među zaposlenima, navodi Jovanović.

U obavezi da nose maske u zatvorenom prostoru

Direktorka Predškolske ustanove Užice podseća da je najveća odgovornost na vaspitačima koji su u direktnom kontaktu sa decom.

Roditelji, čija deca pohađaju pojedine užičke vrtiće u užem centru grada, u nezvaničnom razgovoru su nam naveli da se dešavalo da pojedini vaspitači ne nose maske redovno i pravilno.

Na tvrdnju Radio Lune da u pojedinim vrtićima vaspitači ne nose maske sve vreme, Jovanović odgovara da nije imala takvih prijava, ali da je u tom slučaju došlo do kršenja radne obaveze.

–  Ako su na propisanoj udaljenosti, mogu da ne koriste masku, ali kada je u kontaktu, vaspitač je u obavezi da je nosi. To je lična odgovornost, ali podleže i drugoj odgovornosti, navodi Jovanović.

Odgovornost je i na roditeljima, u vreme pojačanih respiratornih infekcija. Sezonskim infekcijama i alergijama najpodložnija su deca u kolektivu.

–    Molim roditelje da, ukoliko primete bilo kakve promene kod svog deteta, da ga ne dovode u vrtić. Molim roditelje i ako su bili u kontaktu sa nekom zaraženom osobom ili ako imaju zdravstvene simptome koji su slični kovidu, da ne dovode decu u vrtić i da o tome obaveste vaspitače, poručuje Veselinka Jovanović dodavši da u vrtić dolazi veći broj dece, za oko pet odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ako je više od sedam dana dete odsutno iz vrtića, za povratak u grupu je neophodna lekarska potvrda. Potrebna je i najava dva dana ranije vaspitačima grupe, kako dodaje Jovanović, zbog pripreme i distribucije hrane.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
97 %
1.8kmh
95 %
Sub
0 °
Ned
3 °
Pon
3 °
Uto
1 °
Sre
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime