- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Srbija i region Kako do bespovratnih sredstava EU u poljoprivredi? Konkurs do 24. maja

Kako do bespovratnih sredstava EU u poljoprivredi? Konkurs do 24. maja

- REKLAMA -

Aleksandar Tišma iz Novog Kneževca se poljoprivrednom bavi od detinjstva. Kako nam kaže, uglavnom se bavi ratarstvom i malo povrtarstvom, a gaji industrijsku papriku koja sekoristi za proizvodnju različitih prehrambenih proizvoda kao što su umaci, pirei, sušene paprike, začini, ili konzervirana hrana poput ajvara ili paprike u teglama.

Ovaj poljoprivrednik sa samog severa Banata se poslom bavi dugo, pa je vemenom njegova mehanizacija počela da zastareva. Tišma kaže da je proizvodnja paprike s tim mašinama postajala sve teža. Sada ima novu mehanizaciju, i kako navodi, sve je mnogo lakše i brže.

Da bi održao korak sa potrebama tržišta, Aleksandar je shvatio da na neki način mora da unapredi i poveća proizvodnju, ali da istovremeno ne oteža sebi posao i što je najvažnije, ne ugrozi kvalitet proizvoda. Čuo je za IPADR fond, raspitao se, a onda i konkurisao za sredstva koja daje Evropska unija za poljoprivredne proizvođače u Srbiji.

On je učestvovao na Prvom javnom pozivu za odobravanje projekta IPARD podsticaja za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije. Tako je i došao do vredne nove opreme koja mu je ubrzala i olakšala posao.

Nabavio je sejalicu i setvospremač u vrednosti od 86.425 evra, dok mu je isplaćen podsticaj u iznosu od 58.900 evra. Od toga, EU je finansirala deo u iznosu od 44.180 evra, dok je domaće koofinansiranje iznosilo 14.726 evra.

“Dobio sam povrat od 60 odsto, za kupovinu Horch sejalice i Berdnar germinatora dužine osam metara”, precizira Aleksandar.

Na pitanje koliko je bilo teško doći do ovih sredstava i koliko je komplikovan proces prijave, on pojašnjava da je za to imao pomoć koja mu je mnogo značila.

“Uz konsultantske agencije je to pojednostavljeno i ne oduzima puno vremena. Postupak nije komplikovan uz pomoć koju sam imao”, poručio je on.

O tome koliko mu je ova podrška EU značila, Tišma kaže da je mnogo unapredio proizvodnju.

“Kupovinom nove mehanizacije dobio sam na brzini, a da pri tom to nije uticalo na kvalitet. Sada sve stižem da uradim u roku”, kaže naš sagovornik, korisnik IPARD programa.

Aleksandar svim svojim kolegama, poljoprivrednicima poručuje da nova mehanizacija mnogo znači u proizvodnji.

“Mojim kolegama poljoprivrednicima preporučujem da se ugledaju na moje pozitivno iskustvo. Svakome treba nova oprema”, zaključuje.

IPARD Program

IPARD Mera 1 “Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava” dodeljuje se kako bi korisnici kroz tehnička poboljšanja i ulaganja u novu mehanizaciju, objekte i tehnologije povećali produktivnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, gazdinstva se usklađuju i sa minimalnim nacionalnim uslovima i EU standardima u oblastima zaštite životne sredine, zdravlja i zaštite bilja i dobrobiti životinja.

U okviru poziva za Meru 1 – investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – iz IPARD 3 programa opredeljenih za ovu godinu, poljoprivrednici će moći da dobiju 41 milion evra, a mogućnost prijave za dobijanje ovih sredstava biće otvorena sve do 24. maja.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u izgradnju objekta, izgradnju objekta sa opremanjem tog objekta, podizanje novog ili obnavljanje postojećeg višegodišnjeg proizvodnog zasada voća, podizanje novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala voća, kao novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala grožđa. Investiije u nabavku opreme, takođe mogu biti predmet ovog javnog poziva, ali samo u okviru investicije u izgradnju objekata, odnosno investicije u podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 4.809.728.000,39 dinara. Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, ili proizvođač.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime