- REKLAMA -
2.2 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Izazovi i zimi: Vrati sebi sebe (AUDIO)

Izazovi i zimi: Vrati sebi sebe (AUDIO)

- REKLAMA -

Zimski, praznični period ne bi trebalo da nam bude izgovor za neumerenost u ishrani, naveli su nedavno iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut upozoravajući da je neumerenom ishranom moguće ugroziti zdravlje i da posledice po zdravlje koje mogu da nastanu, ne mogu lako da se otklone u prolećnom ili letnjem periodu, kako se obično misli.

  • Pored povećanja telesne mase, može doći i do hipertenzije, do povećanja vrednosti holesterola, triglicerida, šećera u krvi. Imajući sve ovo u vidu, ne bi trebalo da zaboravimo na umerenost u ishrani i na pravilno raspoređene obroke u toku dana i u ovom prazničnom periodu, naveli su iz Batuta.

Tokom interaktivnog predavanja na Zlatiboru o mitovima u vezi sa ishranom, specijalista medicine rada prof. dr Dušan Vešović je ukazao da je zavisnost od šećera najčešći problem.

Fizička aktivnost je smanjena u zimskom periodu, napomenuli su iz Batuta.

Prema navodima Vuka Branisavljevića, profesora sporta i fizičkog vaspitanja, ukoliko želimo da pospešimo naše zdravlje važna je upornost, disciplina.

I gubitak telesne težine može biti simptom šećerne bolesti. Mučnina, povraćanje i bol u trbuhu mogu ukazati na akutna stanja.

Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije, u Srbiji od dijabetesa boluje približno 700.000 osoba ili 12,2% odraslog stanovništva.

  • Pritom, prema procenama domaćih eksperata i na osnovu rezultata međunarodnih studija, od ukupnog broja obolelih sa tipom dva dijabetesa, 36% (250.000) osoba nema postavljenu dijagnozu i ne zna za svoju bolest, izvestili su u publikaciji Incidencija i mortalitet od dijabetesa u Srbiji 2022.

Preventivno brinite o svom telu i slušajte signale koje vam šalje, poručila je Anita Jakovljević, energetski terapeut.

Stres ima efekte bukvalno na svaki organ u našem telu, upozorio je na 54. Užičkim danima profesor anestezije i hirurgije na univerzitetu Ilinois Nebojša Nik Knežević, šef za nauku i istraživanje u bolnici u Čikagu, podsetivši da štitasta žlezda vrlo često i vrlo brzo reaguje na stres.

Istakavši da je medicina napredovala, Knežević je predočio da je na zadatku da svojim kolegama na predavanjima ukaže na značaj holističkog pristupa u lečenju čoveka i posmatranja pacijenta kao celine.

Iz arhive:

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
83 %
1.9kmh
12 %
Čet
13 °
Pet
13 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime