- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Izabrana lokalna vlast (AUDIO)

Izabrana lokalna vlast (AUDIO)

Jelena Raković Radivojević biće gradonačelnica Užica u naredne četiri godine, dok će funkciju njenog zamenika obavljati diplomirani ekonomista Rajko Radosavljević, odlučili su odbornici tokom konstitutivne sednice Skupštine grada Užica, održane 1. jula. U Gradskom veću tri nova imena uz šest članova iz prethodnog perioda

- REKLAMA -

Izbor Jelene Raković Radivojević (sa izborne liste Aleksandar Vučić -Užice sutra) za gradonačelnicu Užica, diplomiranog ekonomiste Rajka Radosavljevića za zamenika gradonačelnice i kandidata za članove Gradskog veća je tajnim glasanjem podržalo 39 odbornika Skupštine grada Užica, dok je njih devetnaest iz novog saziva bilo protiv tog predloga.

  • Ja i tim ljudi okupljen oko mene smo spremni da prihvatimo sve konstruktivne i dobronamerne savete i kritike jer to smatramo jednom od svojih obaveza, rekla je Jelena Raković Radivojević tokom tridesetominutnog izlaganja ekspozea.

Kao kandidat za gradonačelnika, Raković Radivojević je predložila da njen doskorašnji zamenik Dragoljub Stojadinović bude član Gradskog veća zadužen za projekte i društvene delatnosti.

Na predlog gradonačelnice, Vladan Virijević (Srpska stranka Zavetnici) je izabran za člana Gradskog veća za privredu i poljoprivredu, master turizma Dušanka Selaković iz Zrenjanina za članicu Gradskog veća zaduženu za ekologiju i turizam.

U Gradskom veću i članovi izvršnih organa grada i iz prethodnog perioda. Član Gradskog veća Slobodan Šiljković i dalje će biti zadužen za saobraćaj, Miodrag Petković za budžet i finansije, diplomirani ekonomista Zoran Lazić za vanredne situacije, Slobodan Grbić za socijalnu politiku, Srđan Nedeljković za javna preduzeća i Vladimir Sinđelić za mesne zajednice.

Opozicija bila protiv takvog predloga.

Izdata izborna volja birača?

Osvrnuli su se i na izloženi program gradonačelnice.

Novi saziv skupštine

Tajnim glasanjem 60 odbornika tokom konstitutivne sednice, sa 37 glasova za, 23 protiv i bez uzdržanih, za predsednika Skupštine grada Užica je izabran Branislav Mitrović. Odbornici iz redova Užička odbrambena liga – Užička akcija, te iz Zeleno – levog fronta, Demokratske stranke i iz Grupe građana Sloga su bili protiv predloga da Mitrović bude ponovo predsednik skupštine.

Mitrović je po izboru naveo da od odbornika očekuje da tokom sednica poštuju jedni druge i da čuvaju dostojanstvo skupštine. 

Jelena Subotić, diplomirani pravnik, izabrana je za sekretara Skupštine grada Užica tokom konstitutivne sednice. Aleksandar Drndarević (SPS) biće zamenik predsednika Skupštine grada Užica, odlučeno je tajnim glasanjem 36 odbornika, dok je 23 bilo protiv.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Užica su potvrđeni mandati 67 odbornika Skupštine grada Užica koji su položili zakletvu.

 

Odbornici Nemanja Nešić, Ana Panić i Željko Ćuk su podneli ostavke na mesto odbornika u užičkoj skupštini.


U redovima skupštinske većine, osim koalicije oko Srpske napredne stranke (Socijalistička partija Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, Jedinstvena Srbija, Srpska radikalna stranka, Srpska narodna partija, Srpska stranka Zavetnici, Pozitivno Užice i Srpska napredna stranka) biće i Zdrava Srbija, dok su u opoziciji u skupštini GG Sloga, GG Užička odbrambena liga i Užička akcija, front Demokratska stranka – SRCE, Novi DSS i NLS i koalicija oko Zeleno – levog fronta.


Konstitutivna skupštinska sednica u Užicu je trajala oko sedam sati. Dostupna je za pregled na zvaničnoj Fejsbuk stranici Grada Užica.


Podsetimo, na izbore za odbornike u Skupštini grada Užica 2. juna je izašlo 31 120 birača od 63 393 birača upisanih u birački spisak. Prema konačnim rezultatima izbora u Užicu, najviše glasova, 14 127, osvojila je lista Aleksandar Vučić -Užice sutra. Ta izborna lista šire koalicije je dobila 33 mandata u užičkoj skupštini.

Izborna lista Da Užice ima budućnost – Glišo Vidović, osvojila je na lokalnim izborima 4 524 glasova birača i deset odborničkih mandata. Za izbornu listu Užički demokratski front – Dr Željko Bacotić je glasalo 3 445 ludi, što je osam odborničkih mandata. Izbornoj listi Užička odbrambena liga – Užička akcija – Naš grad- naši ljudi, sa 2 599 glasova birača, pripalo je šest odborničkih mandata u Skupštini grada.

Za koaliciju Biramo borbu – biramo Užice na lokalnim izborima je glasalo 1 754 birača, čime su dobili četiri mandata u užičkoj skupštini, dok je izborna lista Milan Stamatović – Zdrava Srbija osvojila  četiri mandata sa 2056 glasova birača.

Lista Nova Demokratska stranka SrbijeZa novo Užice je osvojila dva mandata u užičkoj skupštini uz glasove 1 172 birača na lokalnim izborima u Užicu, dok izborna lista Ivana Parlić – najbolje za Užice (patriotska koalicija Dveri, Narodna stranka, POKS), sa 780 glasova birača, nije dobila mandate u lokalnoj skupštini.


- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime