- REKLAMA -
-5.8 C
Užice
Početna Srbija i region Trendovi Istraživanje: Stavovi građanki Srbije o zelenoj energiji

Istraživanje: Stavovi građanki Srbije o zelenoj energiji

- REKLAMA -

Energetski sistem Srbije je nedovoljno opredeljen za prelazak na obnovljive izvore energije i u velikoj meri okrenut proizvodnji energije iz uglja, pokazalo je istraživanje “Stavovi građanki o zelenoj energiji” koje su sproveli Centar za kreiranje politika i strategija i udruženje Obnovljivi izvori energije.

Istraživanje je realizovano putem on line (CAWI) anketiranja od 15. jula do 8. septembra na uzorku od 507 žena od 18 do 30 godina uz ravnomernu zastupljenost geografske pripadnosti i stepena obrazovanja.

Foto izvor Beta

Energetski sistem u Srbiji učesnice ankete su ocenile kao u potpunosti ili uglavnom nestabilan (47,1 odsto) odnosno kao delimično stabilan (42,7 odsto).

Anketirane su saglasne u oceni da termoelektrane imaju negativan uticaj na životnu sredinu (91,5 odsto). a kao najozbiljnije ekološke probleme u Srbiji vide aero zagadjenje (38,1 odsto), otpad i neuredjene deponije (20,7 odsto), zagadjenje reka (12,6 odsto) i energetsku neefikasnost (9,5 odsto).

Podršku prelasku na veću proizvodnju energije iz održivih izvora daje 93,5 odsto učesnica ankete.

Gotovo dve trećine gradjanki (63,1 odsto) ne veruje da će Srbija do 2040. godine uspeti da ostvari planirani cilj proizvodnje 40 odsto energije iz održivih izvora energije, pokazuje istraživanje.

Po mišljenju učesnica ankete, izvori sa naviše potencijala za proizvodnju održive energije u Srbiji su sunce (30,2 odsto), vetar (30,6 odsto) i energija vode (21,3 odsto), a obnovljivi izvori energije: solarni paneli, vetroparkovi, sunce i vetar su najčešće asocijacije na termin “zelena tranzicija”.

Najveći procenat ispitanica (65,9 odsto) navodi da se povremeno (ponekad) informiše o zelenoj energiji, dok 47,5 odsto smatra da bi trebalo da bude više informacija o ovoj temi.

Gradjanke ocenjuju i da bi proces razvoja zelene energije imao značajan (26,6 odsto) odnosno delimičan (56,8 odsto) uticaj na povećanje broja radnih mesta u Srbiji. Međutim, svega jedna petina anketiranih građanki smatra da žene imaju poslovnu budućnost u industriji održivih izvora energije i da će žene biti predvodnice tranzicije.

Istraživanje “Stavovi građanki o zelenoj energiji u Republici Srbiji” realizovano je u okviru projekta “Put do većeg učešća žena u sektoru OIE”, uz podršku Amabasade Kanade u Srbiji.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
-5.8 ° C
-5.8 °
-5.8 °
89 %
5kmh
93 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime