- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna EKO Inicijativa Pravo na vodu i Libergraf: Ocedne vode deponije Duboko zagađuju površinske...

Inicijativa Pravo na vodu i Libergraf: Ocedne vode deponije Duboko zagađuju površinske i podzemne vode

- REKLAMA -

Iz Inicijative Pravo na vodu i užičke organizacije Libergraf su istakli da ukoliko se ocedne vode sa deponije Duboko ne sakupljaju i prečišćavaju zagađuju podzemne i površinske vode i zato zahtevaju da se u planiranju sanacije i daljeg razvoja deponije obavezno isplanira i odgovorno prikupljanje i prerada ocednih voda deponije Duboko, bez čega se ne može govoriti o bezbednoj životnoj sredini ovog kraja.

-Sanitarna deponija Duboko ima ugrađenu nepropusnu podlogu kojom se sprečava prodiranje ocednih voda u zemlju. Takođe postoji sabirna laguna za te vode, kao i isplaniran sistem za prečišćavanje. I pored toga što deponija Duboko ima nepropusnu podlogu, zbog zanemarivanja, a onda i zatrpavanja sanitarnih kaseta, sistem prikupljanja ocednih voda je van funkcije, a prečišćavanje nikada nije ni uspostavljeno, naveli su iz ovih organizacija.

Foto: Žaklina Živković

Oni ističu da su ocedne vode deponije potpuno devastirale obližnji Turski potok kojim zagađenje dalje teče do reka Lužnica i Skrapež, važnih vodotokova sliva Zapadne Morave.

Aktivisti ove dve inicijative su se i sami uverili kakvo je stanje okolnih vodotokova, a pokušaće i da urade nezavisnu analizu uzorka. Otpadne vode iz deponija sadrže različite toksične i kancerogene materije, poput teških metala, nitrita, amonijaka i drugih organskih jedinjenja. Negativan uticaj ocednih voda na površinske vode se održava kroz narušavanje prirodne ravnoteže u vodotoku, nedostatak kiseonika u delovima vodotoka, promene u flori i fauni. Ovim vodama se služe poljoprivrednici i stočari ovog kraja, čime zagađenje ulazi u sistem proizvodnje hrane, navodi se u saopštenju.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime