- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna UEko Info dan otklanja nedoumice

Info dan otklanja nedoumice

- REKLAMA -
Kako do novca i do sprovođenja mera energetske efikasnosti na užičkim kućama?

Javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama na teritoriji grada Užica biće tema Info dana koji se u utorak održava u Gradskoj kući.

Iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj pozivaju građane da prisustvuju Info danu kako bi uklonili nedoumice i detaljno se informisali o načinima prijave na javni konkurs, uslovima učešća i proceduri ocenjivanja prijava.

 Info dan se održava u Svečanoj sali. Počinje u podne.Info dan se održava u Svečanoj sali. Počinje u podne.

 

Podsetimo, lokalna samouprava je 5. marta raspisala javni konkurs koji građanima za duplo smanjuje finansijski trošak za nabavku i ugradnju materijala izolaciju spoljnih zidova na kući, nabavku kotlova na pelet ili gas, zamenu stolarije onom sa odgovorajućim termičkim svojstvima.

Konkursu, koji traje mesec dana, mogu se odazvati vlasnici porodičnih kuća koji u njima i žive. Potrebno je da poseduju dokaze o legalnosti objekta i da redovno izmiruju poreske obaveze i one po osnovu javnih prihoda budžeta grada. Subvenciju mogu dobiti i vlasnici stanova u u zgradama koje nemaju tehničkih mogućnosti da se priključe na gradski toplovod.

foto screenshot iz Javnog konkursafoto screenshot iz Javnog konkursa

Dobitnici subvencije bi do sredine oktobra morali da na objektima sprovedu mere energetske efikasnosti za koje će, potom dobiti povraćaj novca.

Ukupno 14 miliona dinara su opredelili iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za javni konkurs koji je, po rečima gradskog većnika Dunje Đenić, jedinstven u Srbiji.

Više od 430 vlasnika porodičnih kuća u Užicu su u prethodne četiri godine iskoristili subvenciju, posredstvom javnog konkursa kojeg Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj sprovodi sa ciljem da se u gradu smanji zagađenje vazduha.

Zainteresovani za sprovođenje mera energetske efikasnosti, ali odakle krenuti?
 
Energetski menadžeri i stručnjaci u oblasti energetske efikasnosti savetuju građanima da, pre svega, ne štede na izolaciji spoljnih zidova. Po rečima docenta Aleksandra Anđelkovića sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, izolacija zidova predstavlja prvi korak koji se, ističe, tehnoekomnomski i najviše isplati.
–         Sama investicija je znatno niža od zamene prozora koji su dosta skupi, ali generalno to su prva dva koraka koja su najvažnija. Dakle, izolovati netransparentne delove, spoljašnje zidove, zidove koji su okrenuti ka negrejanim prostorijama, podove, krov. Nakon toga pokušati da se ide na zamenu stolarije i potom na izvor, na kotao. Ako prvo zamenite kotao, dobićete efikansiji, ali će trošiti isto kao što je ranije trošio. Ako ušuškate objekat i zamenite izolaciju, dobićete znatno manji kapacitet i jeftiniji izvor, navodi za RAM mrežu Anđelković, šef katedre za toplotnu tehniku.
- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light rain
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1.5kmh
90 %
Sub
4 °
Ned
8 °
Pon
6 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

400 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime