- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Gradski odbor Srpske stranke Zavetnici Užice: Zahteva hitnu sednicu Skupštine na kojoj...

Gradski odbor Srpske stranke Zavetnici Užice: Zahteva hitnu sednicu Skupštine na kojoj će se povući odluka o JPP javne rasvete

- REKLAMA -

Gradski odbor Srpske stranke Zavetnici Užice predao je u sredu zahtev predsedniku Skupštine grada Užica u kojem traži da se hitno zakaže sednica skupštine kako bi se odluka koja se odnosi na Javno privatno partnerstvo javne rasvete u gradu povukla jer je štetna po građane, saopštili su u sredu prilikom obraćanja javnosti iz odbora ove stranke.

U zahtevu smo zatražili da najkasnije u roku od 14 dana predsednik skupštine zakaže sednicu sa jednom tačkom, povlačenje odluke o usvojenom predlogu projekta Javno privatnog partnerstva za zamenu racionalizacije i održavanje dela sistama javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji grada Užica donetom na Skupštini grada 29. decembra 2022. godine, rekao je predsednik GO Srpske stranke Zavetnici Užice Aleksandar Milić.

On je naveo da se Firma Feman iz  Jagodine odbornicima grada Užica obratila sa dokumentacijom i zahtevom za zaštitom prava zato što smatra da je narušeno njeno pravo na konkurenciju u okviru konurisanja u procesu tendera i da se pojedine firme protežiraju na račun ostalih koje mogu posao da završe na mnogo jeftiniji način.

Šteta koju bi grad Užice zbog toga imao je 897 miliona dinara ili 7,5 miliona evra. Firma Feman iz Jagodine posao može četiri puta jeftinije da uradi od firme koja se protežira na ovom konkursu postavljanjem određenih uslova koji samo tu firmu profiliše kao nekoga ko može da ispuni te uslove. Cena jedne sijalice kako je sada predviđeno je 1000 evra, a sijalica može da košta oko 30.000 dinara. Mi smatramo da je ovo neprihvatljivo u Užicu i da grad mora na najekonomičniji način da izvrši zamenu javne rasvete i da ima njeno održavanje u narednom periodu. Uvek je najbolje izabrati ponudu koja je najprihvatljivija, da bude jeftina, a dovoljno kvalitetna da podmiri potrebe građana, naveo je Milić.

On je podsetio da je GO Srpske stranke Zavetnici Užice pokrenuo inicijativu za dodeljivanje besplatnih udžbenika i besplatnog vrtića na teritoriji grada Užica, da je odgovor vlasti bio da oni nemaju dovoljno sredstava i da su to velika sredstva.

Kako sada možemo da ostvarimo toliku uštedu i da te pare preusmerimo u tom pravcu, a mi ne to radimo. Znači da nam nisu interesi građana Užica na prvom mestu, navodi Milić.

On je dodao da očekuju da će ostale odborničke grupe u skupštini grada Užica podržati njihog predlog za sazivanje vanredne sednice i da će potpisati njihov zahtev i da će predsednik skupštine grada sazvati sednicu najkasnije u roku od 15 dana.

Tender je povučen nakon pritiska ove firme i mnogih društvenih činilaca i očekujem da će nakon odluke o obustavljanju tendera, biti doneta ispravna odluka u daljem celom postupku i da će cena koštanja zamene rasvete u Užicu biti mnogo jeftinija na korist građana, a ne onolika koliku je predvidela gradska vlast u konkursnoj dokumentaciji, rekao je Milić.

Vladan Virijević iz GO Srpske stranke Zavetnici Užice je rekao da su odbornici ove stranke na sednici 29. decembra prošle godine govorili da je odluka o javno privatnom partnerstvu štetna po građane i davali su predloge da se to radi u okviru našeg postojećeg preduzeća, da se angažuju nova lica i novi uređaji, mehanizacija koja je neophodna da to bude na vrhunskom nivou odrađen posao, a sa druge strane dosta jeftinije.

Posle obraćanja firme iz Jagodine videli smo kakva je situacija i koliko to zaista košta i opravdano sumnjamo na pokušaj nameštanja tendera u gradu o javnoj rasvet. Ovu temu su u utorak pokrenuli naši narodni poslanici na sednici republičkog parlamenta i apelovali su i tražili da se ministarstva i nadležne službe uključe u sve ovo i da se iskontroliše šta se to dogodilo, zašto su tako drastične cifre koje su navedene u ovom tenderu. Mi mislimo da javna privatna parnerstva u mnogim slučajevima ne donose dobrobit građanima, jer smo svedoci u prethodnom periodu da služe isključivo za punjenje džepova privatnih lica koja su bliska vladajućim strankama, a da apsolutno nikake koristi građani Užica od toga nemaju, rekao je Virijević.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime