- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Gradonačelnica: Nadležne službe grada rade na iznalaženju prostora koji bi odgovarao umetnicima...

Gradonačelnica: Nadležne službe grada rade na iznalaženju prostora koji bi odgovarao umetnicima i to nije lak zadatak

U celosti prenosimo saopštenje gradonačelnice Užica povodom saopštenja umetnika koji koriste prostor bivše kasarne u Krčagovu sa nalogom za iseljene do 15. aprila

- REKLAMA -

Kultura zaista pripada svim građanima i to je nešto čime se vodimo, ne samo u ovoj godini u kojoj nosimo titulu nacionalne prestonice kulture Srbije, već i u svakoj prethodnoj i narednoj.

Sa našim akademskim umetnicima uvek smo imali dobru saradnju, o čemu svedoči i prostor o kome govore u svom saopštenju. Taj prostor koristili su sedam godina bez plaćanja struje i ostalih komunalija ( o iznosima za te namene nećemo ovog puta) i po ugovoru u kom je naznačeno da ga mogu koristiti, dok se ne privede nameni. Dobijanjem projekta vezanog za Regionalni centar za dualno obrazovanje vrednog 3,5 miliona evra, stekli su se uslovi da se prostor privede nameni, o čemu su umetnici još u januaru mesecu obavešteni. Grad nije u obavezi da obezbeđuje i finansira prostor za rad udruženjima i umetnicima pojedinačno, jer oni rade komercijalno, ali smo to činili, svesni njihovog značaja u daljem razvoju kulture našeg grada.

Takođe, kroz brojne konkurse, programe i projekte iz budžeta je izdvojeno oko 300 miliona dinara za oblast kulture i to su sredstva koje se opredeljuju nezavisno od projekta prestonice. I ovde napominjem, u okviru Prestonice kulture Srbije, nije ušlo, niti je planirano, bilo kakvo rekonstruisanje, niti izgradnja prostora za umetnike, udruženja i bendove, već druge vrste infrastrukturnih projekata o kojima je bilo reči i pojašnjeni su u više navrata.

Istina je da smo sa predstavnicima udruženja razgovarali 28. marta i da posle prvog sastanka nismo došli do konkretnog dogovora. Međutim, istina je i oni su se složili predloženo da se prostor nađe u naredna dva meseca. Nadležne službe grada rade na iznalaženju prostora, koji bi im odgovarao i to nije lak zadatak, obzirom na to da ni sami umetnici nisu jedinstveni u svojim zahtevima. Ne vidim razlog ovakvom načinu komunikacije, jer pritisci, ucene i ovakvi nastupi u medijima sigurno neće rešiti problem.

Sa željom da nastavimo uspešnu saradnju u godini i „Eri kulture“, na obostranu radost, pozivam predstavnike udruženja i umetnika da pokažu razumevanje za ogroman projekat Regionalnog centra za dualno obrazovanje i da isključivo svojim realnim predlozima, doprinesu bržem rešavanju ovog problema.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević

Akademskim umetnicima nalog za iseljenje

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime