- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Akademskim umetnicima nalog za iseljenje

Akademskim umetnicima nalog za iseljenje

U celosti prenosimo saopštenje umetnika koji koriste prostor bivše kasarne Četvrti puk u Krčagovu

- REKLAMA -

Dan pre nego što će grad Užice preuzeti titulu nacionalne prestonice kulture, 20. marta 2024. godine,  Odeljenje za upravljanje imovinom grada Užica naložilo je udruženjima akademskih likovnih i muzičkih umetnika koji koriste prostorije nekadašnje kasarne Četvrti puk da se isele do 15. aprila 2024. godine, pri čemu umetnicima nije ponuđeno alternativno rešenje. Razlog za raskid ugovora je realizacija projekta izgradnje Trening centra za dualno obrazovanje.

Novi obrazovni profili u skladu sa potrebama privrede

„Praznik svetlosti“ otvorila je ministarka kulture Maja Gojković, koja je istakla da kultura pripada svim njenim građanima podjednako, a da je projekat Prestonica kulture Srbije jedan od najvažnijih koraka u ispunjenju tog cilja.  “Napretku u velikoj meri doprinela je decentralizacija kulture, kao jedan od najvažnijih principa kulturne politike, na kome čvrsto insistiram od prvog dana kada sam stupila na ovu dužnost“, istakla je Gojković. Napredak se jasno vidi i u tome što izdvajanja sredstava iz budžeta za kulturu iz godine u godinu iznose manje od jednog procenta godišnje.

Koliko grad Užice zaista mari za kulturu i umetnost pokazuje činjenica da u “Eri kulture” pet udruženja, koja broje oko 30 akademskih umetnika, izbacuju iz ateljea, bez ikakvog predloga za novi umetnički centar. Slikari, vajari, grafički dizajneri, kostimografi, fotografi kao i 5 muzičkih bendova su u ruiniranom i bezuslovnom prostoru bivše kasarne Četvrti puk čistili šut, gulili zidove, gletovali, krečili, čistili, napravili  ateljee i muzičke studije i na taj način stvorili umetnički centar. Prostor kasarne je upravo bio prostor za okupljanje i za stvaralačku sinergiju mladih kreativaca koji su decentralizovali svoje stvaralaštvo od institucija kulture koje su već godinama, ako ne i decenijama ušuškane u zonu komfora, ne prate savremene potrebe publike kao ni tehnološke, društvene, sociološke narative. Sa dolaskom ”Praznika svetlosti” mladim, akademskim umetnicima, koji su savremene lučonoše, gasi se svetlo izbacivanjem iz prostora koji su neki koristili i godinama. Postojao je usmeni dogovor od strane lokalne vlasti da će do kraja 2023. godine  umetnici biti pozvani na sastanak i da će im biti ponuđen novi prostor. Sastanak nije održan. Umesto da Grad pozove umetnike da uzmu učešće u ”Eri kulture”, akademski umetnici su prinuđeni da se isele iz ateljea i muzičkih studija.

Udruženja koja su imala Ugovor o zakupu prostorija u kasarni dobila su obaveštenja o jednostranom raskidu ugovora o zakupu i nalog za iseljenje. Ugovor je potpisan na period od 3 godine i može se jednostrano raskinuti u slučaju kršenja odredbi. Kako je ugovor i dalje važeći, a nisu prekršene odredbe, u interesu grada Užica je da umetnicima obezbedi alternativni prostor i da tim aktom zaista pokaže da sve hvale koje su izrečene za prestonicu kulture nisu samo slova na papiru i prazne reči u etru. Umetnici su odmah po dobijanju raskida ugovora podneli molbu za sastanak sa gradonačelnicom. Sastanak je održan 28. marta 2024. Pored gradonačelnice prisustvovao je njen zamenik Dragoljub Stojadinović, njen pomoćnik Predrag Gavović, član gradskog veća Vladimir Sinđelić, član gradskog veća Srđan Nedeljković kao i vd direktor JP Užice razvoj Miloš Milivojević kao i 6 predstavnika udruženja. Dogovor je bio da će gradska uprava naći odgovarajući prostor za umetnike. Do danas niko iz Gradske kuće se nije oglasio. U utorak, 09.04.2024. umetnici su podneli novu molbu za sastanak koja i dalje nije uslišena. Rok za iseljenje je ponedeljak 15.april.

Pozivamo Branislava Mitrovića, predsednika Skupštine grada, menadžera i koordinatora projekta Užice prestonica kulture kao i gradonačelnicu Jelenu Raković Radivojević da pokažu odgovornost i potvrde do sad rečeno, da “prepoznaju, zaštite, promovišu i jačaju prave i pozitivne vrednosti.” kako je izjavio Mitrović za Novu.rs. kao i „da su svesni odgovornosti pred precima ali, pre svega, pred budućim pokoljenjima“.

Članovi udruženja koji su korisnici ovih prostora neće se iseliti iz objekta dok grad Užice ne ponudi alternativno rešenje. Predstavnike lokalne samouprave pozivamo da u što kraćem roku odgovore na naše zahteve i obezbede adekvatan prostor kako bismo imali gde da premestimo opremu, radove, alate, mašine, instrumente.

Bojana Kostadinović

Gradonačelnica: Nadležne službe grada rade na iznalaženju prostora koji bi odgovarao umetnicima i to nije lak zadatak

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime