- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna EKO Građanska čitaonica Libergraf: Zahtevamo urgentnu reakciju nadležnih povodom uništavanja reke Đetinje

Građanska čitaonica Libergraf: Zahtevamo urgentnu reakciju nadležnih povodom uništavanja reke Đetinje

- REKLAMA -

Na reci Đetinji, neposredno ispod gradske plaže u Užicu, četvrti put ove jeseni došlo je do izlivanja nepoznatih zagađujućih materija iz kanalizacionog ispusta koje su reku obojile u belo, navodi se u saopštenju Građanske čitaonice Libergaf. Iako inspekcijski organi tvrde da nije došlo do ugunuća riba u reci, veliki broj građana je na društvene mreže postavio snimke i fotografije na kojima se vide ribe koja plutaju površinom i bore se za kiseonik.

Građanska čitaonica Libergraf je na osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja došla do Izveštaja o ispitivanju uzoraka vode koje je Zavod za javno zdravlje Užice uzorkovao 31.10.2022. godine.  Rezultati ispitivanja prikazuju značajno uvećano prisustvo ukupnog aluminijuma i ukupnog kalcijuma u uzetim uzorcima, uz smanjenu pH vrednost, što ukazuje na to da zagađujuće materije dolaze sa nekog od okolnih gradilišta, istaknuto je u saopštenju Libergrafa.

Oni dalje navode da krečnjak, odnosno kalcijum-karbonat, ima široku primenu u građevinskoj industriji, od maletera i betona, do boja i obloga za zidove. Alunijum-sulfat se prevashodno koristi u tretmanu sirove vode, ali je njegova primena prisutna i u građevinskoj industriji za ubrzavanje vezivanja betona i hidroizolaciju betonskih konstrukcija. Aluminijum-sulfat rastvoren u vodi se ponaša kao pufer sa pH vrednosti od 3,8 – 4,0 što dodatno pojačava sumnju da je upravo aluminijum-sulfat “nepozanata zagađujuća materija”.

Građanska čitaonica Libergraf zahteva urgentnu reakciju nadležnih republičkih i gradskih organa, otkrivanje i strogo kažnjavanje počinioca shodno zakonodavstvu Republike Srbije. Ukoliko se ovaj akcident ponovi, a počinioc ne bude otkriven i procesuiran, Libergraf će pozvati građane Užica na protest i blokadu gradilišta u blizini gradske plaže sve dok se ne utvrde odgovorni za kontinuriano uništavanje reke Đetinje i živog sveta u njoj.

Pored toga, od nadležnog Odeljenja za zaštitu životne sredine zahtevamo da ažurira Lokalnu listu izvora zagađivanja, i da je proširi. U ovom momentu samo četiri privredna subjekta na celokupnoj teritorija grada Užica imaju obavezu dostavljanja podataka za pomenuti registar. Lokalne samouprave su dužne da vode ove registre, da imaju pregled i da vrše inspekcijski nadzor nad zagađivačima, kako bi se šteta preventirala ili umanjila. Ako do zagađenja ipak dođe, zna se ko je nadležan a ko odgovoran. U slučaju reke Đetinje, vidimo da je zagađenje konstantno, a da nema pravovremene reakcije, a o prevenciji da i ne govorimo, navedeno je u saopštenju Građanske čitaonice Libergaf koje potpisuje Vladan Sinđić.

SSP Užice: Ubijanje reke Đetinje uz blagoslov nadležnih

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
71 %
1.9kmh
64 %
Sre
24 °
Čet
23 °
Pet
22 °
Sub
22 °
Ned
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime