- REKLAMA -
26 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura "Fina podešavanja" i "Utočište" u Galeriji Reflektor

“Fina podešavanja” i “Utočište” u Galeriji Reflektor

- REKLAMA -

Izložbom Utočište Mateja Kavčič predstavlja prostornu instalaciju koja je napravljena od organskih materijala i crteža. Umetnica sastavlja grane, trave i lišće u veštački oblikovane aranžmane i istodobno stvara crteže vegetativnih motiva sa ugljem.

Svojim neprekidnim kreativnim istraživanjem organskih oblika i struktura, koje je napravio čovek, ona se obraća nekim temeljnim pitanjima o koegzistenciji čoveka i prirode, odnosa koji je u modernom svetu postao sve više neuravnotežen i krhak.

Umetnica na taj način poziva posetioce da iskuse organske strukture, da istražuju prirodni zaklon koji podseća na ljudska primarna utočišta iz praistorije, da zaborave na generičnost galerijskog prostora, na svoje svakodnevne brige i poslove, i da se prosto puste u integrisani multisenzorični ambijent mirisa, dodira i pogleda.

Mateja Kavčič (1970) je umetnica koja se izražava u različitim likovnim medijima kao što su slikarstvo, crtež, prostorna instalacija i land art. U poslednjih nekoliko godina njena je praksa bila usko povezana sa organskim materijalima i direktnim odnosom sa prirodom. Diplomirala je 1994. godine na odseku za slikarstvo Akademije likovnih umetnosti i dizajna u Ljubljani, i od 1995. godine radi kao samostalna umetnica i kulturna radnica. Aktivna je u oblasti konzervatorstva i restavratorstva te često vodi kreativne radionice za decu i omladinu. Živi i radi u gradu Škofja Loka u Sloveniji.

Foto: Galerija Reflektor

Proces podešavanja vidljivog prizora prolazi kroz niz zamagljenih silueta. Maglovito u radovima Danijele Tasić Cvetković posledica je zanemarivanja očiglednosti viđenog i prepuštanje bočnim prostorima perifernog vida. Takva rasplinuta pažnja dozvoljava da se registruju inače sakrivene ili pak zaboravljene vrednosti. Radovi Tatjane Dimitrijević beleže prolazne, automatizovane i nečitke zapise insistirajući na neznačenjskim tj. beznačajnim (bez oznake) pojavama u minimalističkom izrazu.

Raslojavanjem aspekta opažanja autorke dezintegrišu konačnost. Iako sagledavaju iz različitih pozicija one dolaze do srodnih likovnih vrednosti. Finim podešavanjima odnosa likovnih elemenata, grade kompozicije u kojima se iščekuje, naslućuje ili prepoznaje – što posmatrača takođe postavlja u sam obrazac svojevrsnog kontinuuma vremena i prostora

Danijela Tasić Cvetković rođena je 1974. godine u Odžacima. Završila je Gimnaziju „Veljko Petrović” u Somboru . Nakon završetka VŠLIPU u Beogradu upisuje FLU, odsek slikarstvo. Diplomirala je 2003. godine a magistrirala 2007. godine na istom fakultetu u klasi profesora Jovana Sivačkog. Član je ULUSa od 2003. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada za slikarstvo za vreme studiranja i nagrade Somborskog Likovnog salona 2017. godine. Mnogo puta je učestvovala na grupnim izložbama a izlaže i samostalno Sa porodicom živi u Somboru, radi u Apatinu

Tatjana Dimitrijević (1965. Sombor) Diplomirala 1988. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi prof. Dušana Todorovića. Izlagala samostalno i na kolektivnim zložbama u zemlji i inostranstvu (Italija , Norveška , Francuska , Švajcarska) i učestvovala na više saziva likovnih kolonija. Realizovala street art akcije na Trgu Sv. Trojstva u Somboru

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
26 ° C
26 °
26 °
28 %
3.6kmh
20 %
Čet
25 °
Pet
27 °
Sub
27 °
Ned
25 °
Pon
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime