- REKLAMA -
22.9 C
Užice
Početna UEko Energetska efikasnost u najmanje 120 kuća: Liste objavljene, možda će biti i...

Energetska efikasnost u najmanje 120 kuća: Liste objavljene, možda će biti i proširene

- REKLAMA -

Sada već imamo na stotine korisnika koji su uspeli da, korišćenjem subvencija i merama energetske efikasnosti u objektima, uštede procentualno oko 20 posto energenta po grejnoj sezoni, kaže gradski većnik Dunja Đenić

Grad Užice je objavio preliminarnu listu sa imenima onih koji će dobiti sredstva posredstvom ovogodišnjeg javnog konkursa za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama.

Vlasnici najmanje 120 porodičnih kuća i stanova u stambenim zgradama u Užicu dobiće finansijsku podršku lokalne samouprave za sprovođenje mera energetske efikasnosti na objektima u kojima žive.

Gradski većnik Dunja Đenić za RAM mrežu kaže da postoji mogućnost da liste budu proširene i da se poveća broj onih koji će dobiti subvenciju.

Član Gradskog veća zadužen za oblast zaštite životne sredine Dunja Đenić za RAM mrežu o sprovedenom javnom konkursu za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama u Užicu za 2018. godinu
 

Porašće za četiri miliona i budžet predviđen za mere energetske efikasnosti, ukoliko odbornici užičke skupštine usvoje predlog rebalansa budžeta koji je na dnevnom redu 24. sednice, zakazane za sredu.

Do 27. juna učesnici na javnom konkursu mogu podneti prigovor Komisiji na objavljene preliminarne liste. Pismeni odgovor Komisije mogu očekivati u roku od pet dana od dana slanja žalbe.

Nakon objavljivanja konačne liste korisnika subvencija, energetski menadžer obliaziće objekte i izrađivati tehničke izveštaje.

Nakon što sa Gradom potpišu ugovore o sufinansiranju, dobitnici subvencija bi do 15. oktobra trebalo da završe predviđene radove. Finansijsku pomoć Grada za troškove radova i nabavku materijala, građani mogu očekivati najkasnije 45 dana nakon što podnesu zahtev za povraćaj novca. Grad će finansijski podržati do polovine iznosa po objektu sa PDV-om. Zahtevi se podnose do 31. oktobra.

Ovogodišnji javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama u Užicu je privukao pažnju 350 građana, što je i rekordan broj prijavljenih na konkurs koji se u Užicu sprovodi od 2015. godine.

Za ovogodišnje mere energetske efikasnosti je prvobitno opredeljeno ukupno 9, 7 miliona dinara iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine.

Ukupno 23, 3 miliona dinara je izdvojeno za mere energetske efikasnosti tokom prethodne tri godine kada je oko 240 vlasnika porodičnih kuća u Užicu dobilo finansijsku podršku Grada, posredstvom konkursa. Taj konkurs sprovodi Odeljenje za zaštitu životne sredine u težnji da se tokom zime smanji zagađenost vazduha u gradu sa oko 16.000 individualnih ložišta.

–         Građanima se pruža mogućnost da objekte načine energetski efikasnim i time utroše što manje energenta koji je i razlog povećanog zagađenja vazduha u zimskom periodu, kaže za RAM mrežu gradski većnik Dunja Đenić istakavši da su to mali koraci koji sa godinama donose pomak.

–         Sada već imamo na stotine korisnika koji su uspeli da, korišćenjem subvencija i merama energetske efikasnosti koji se primenili u svojim objektima, uštede procentualno oko 20 posto energenta po godini, odnosno grejnoj sezoni, kaže Dunja Đenić.

Efikasni uz podstrek
Dunja Đenić kaže da za sada nije poznato da li će ove godine, poput prethodne, biti sprovedena akcija besplatnog čišćenja dimnjaka i kotlova pojedinačnih snaga do 50kW.
Tokom prošlogodišnje akcije, sprovedene u 36 individualnih kuća u kojima se koristi čvrsto gorivo kao energent, pri čišćenju dimnjaka i kotlova je sakupljeno 190 Kd čađi i pepela, u proseku oko 5,28 Kd/po objektu, navodi se u Izveštaju o kvalitetu vazduha u gradu Užicu.
–         Pojedinačna efikasnost rada svakoga kotla na čvrsto gorivo povećana je uklanjanjem čađi, čime je smanjena potrošnja goriva za 5-7%, a akcijom je povećana efikasnost rada kotlova za 10,6%, smanjena srednja vrednost ugljen monoksida SO za 34,65%, navedeno je u Izveštaju koji je objavljen januara ove godine.
Grad Užice je, prema rečima Dunje Đenić, akcijom želeo da podstakne građane na razmišljanje o obavezama koje imaju prema sebi i sredini u kojoj živi i merama koje mogu sprovesti u privatnom i javnom interesu.

Užice se decenijama suočava sa problemom zagađenja vazduha, posebno tokom grejne sezone. Podaci pokazuju da preduzete mere daju pomake i da se sa godinama zagađenost vazduha smanjuje, ali se tokom jedne grejne sezone i dalje beleži veliki broj dana sa prekoračenim graničnim i tolerantnim vrednostima zagađujućih materija koje utiču i na zdravlje ljudi, građana Užica.

Foto: Screenshot/ Iz Godišnjeg izveštaja inspektora za zaštitu životne sredine za 2017. godinu

 

Konverzijom do poboljšanog kvaliteta vazduha
Gradski inspektor za zaštitu životne sredine Dobrosav Jovanović navodi da na teritoriji grada nema velikih industrijskih zagađivača, odnosno da su u nadležnosti republičke inspekcije, poput Valjaonice bakra i aluminijuma u Sevojnu. Kaže da dva operatera, jedan u nadležnosti republičke inspekcije, i dalje koriste ugalj kao energent, za razliku od 1995. godine kada je u gradu bilo više od 30 kotlarnica na ugalj privrednih subjekata.
Danas, prema rečima gradskog većnika Dunje Đenić, ugalj kao energent i dalje koriste dva vrtića u gradu, dok su ostale predškolske ustanove priključene na gasovodnu mrežu i korisnici su usluga JP Gradska toplana. Gas kao energent koriste sve osnovne škole u Užicu i Sevojnu, prema rečima Dunje Đenić. Ona podseća da je u planu da se što više objekata javne namene u gradu priključi na gasovodnu mrežu.
U planu je konverzija kotlarnica u pojedinim seoskim školama, jednoj gradskoj i u zgradi Odeljenja psihijatrije užičke bolnice. Ti objekti biće renovirani, kako je najavljenou skladu sa visokim standardima energetske efikasnosti, uz finansijsku pomoć Vlade Švajcarske Konfederacije. 
Inače, Opšta bolnica Užice i dalje koristi mazut kao energent. Dečji dispanzer užičkog Doma zdravlja je priključen na kotlarnicu u Jug Bogdanovoj. Ta kotlarnica JP Gradska toplana bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude zatvorena, odnosno preusmerena na kotlarnicu Blok Zlatibor koja kao energent koristi mazut. Ugašena će biti i kotlarnica Blok Zlatibor, ukoliko se na Međaju izgradi kotlarnica koja bi gas koristila kao osnovno gorivo.
Pelet kao energent koriste dve kotlarnice u sklopu JP Gradska toplana. Biomasa, prema rečima gradskog većnika Dunje Đenić, za sada je težak zalogaj zbog strukture grada. O korišćenju biomase kao energenta, Grad za sada nije razmišljao, kako objašnjava Đenić, i zbog neophodnih velikih lokacija za skladištenje, promenljive cene na tržištu, jako komplikovanih ugovora sa dobavljačima kako bi se obezbedile stalne i osigurane količine energenta.

Inače, oko 6.000 ljudi umre svake godine u Srbiji usled komplikacija koje su izazvane respiratornim bolestima, koje imaju veze sa kvalitetom vazduha, rečeno je na konferenciji Sprovođenje evropskog procesa životne sredine i zdravlja u Republici Srbiji.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je poručio na konferenciji da je životna sredina presudan faktor za zdravlje ljudi, te da vodeći računa o životnoj sredini vodimo računa o zdravlju ljudi.

Audio
http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/UEko/20532/energetska-efikasnost-u-najmanje-120-kuca-liste-objavljene-mozda-ce-biti-i-prosireneaudio.html

 

Tekst je nastao u sklopu projekta UEKO/šta? kojeg sufinansira Grad Užice.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
22.9 ° C
22.9 °
16.2 °
49 %
3.1kmh
0 %
Sre
33 °
Čet
32 °
Pet
26 °
Sub
30 °
Ned
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

3 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime