- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Ekolozi i nadležni inspektori na terenu, uzorci vode iz reke Lim poslati...

Ekolozi i nadležni inspektori na terenu, uzorci vode iz reke Lim poslati na ispitivanja

- REKLAMA -

Po saznanju da su se na jezeru Potpeć pojavile crvene mrlje članovi eko udruženja Jastreb, kao i nadležni su odmah izašli na teren i uzeli uzorke vode, koji su poslati na dalju analizu na Biološki fakultet u Beogradu, prenosi RINA.

Prema rečima ekologa, najverovatnije je u pitanju cvetanje algi.

Pošto su turisti iz Slovenije prvi put na Potpećkom jezeru i nisu upoznati da svake godine dolazi do “cvetanja” algi stim što je ove godine cvetanje poranilo zbog izuzetno blage zime. Mi smo uzeli uzorke vode i poslaćemo ih na Biološki fakultet da se utvrdi koja je vrsta algi u pitanju. Takođe ćemo uzorke proslediti u JKP Usluga da i oni ispitaju uzorke u fabrici vode, rekao je za RINU ekolog Siniša Laković.

On ističe da je trenutno Lim nizvodno čist i da nema tragova tog “crvenila” i da su klimatske promene i porast temperature izrodili ovo ubrzano cvetanje. U dogovoru sa stručnjacima prati se situacija i po potrebi će se reagovati.

Jutros smo izašli na jezero sa komunalnim inspektorima iz Priboja, Nove Varoši i Prijepolja i vodnim inspektorom iz Priboja i predstavnicima Limskih elektrana i utvrdili da nema reči o nekom ispuštanju sumnjivih tečnosti, već da je reč o prirodnom procesu, cvetanju algi, koji se pojavio ove godine ranije nego obično. Moramo napomenuti da nema mrtvih riba, kao što su se pojavile takve informacije, i da nema mesta panici i uznemiravanju građana, ističe Laković.

Dodaje da, prema rečima mikrobiologa, trenutno nema opasnosti od cvetanja algi, ali u budućnosti bi mogao biti problem zbog nedostatka kiseonika u vodi što se rešava upumpavanjem kiseonika fizičkim putem.

Mi kao uduženje smo već počeli da pravimo projekte za brodić sa kompresorima za upumpavanje kiseonika za slučaj da se ovakva situacija radikalizuje. Tako da, još jednom moram da ponovim, nema potrebe za panikom i uznemirenju građana jer je ovo jedan prirodni proces, naveo je Laković.

RINA: Crvene mrlje plutale Limom

- Advertisement -
IZVORRINA
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime