- REKLAMA -
2.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice E - CrossPass predstavljen na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

E – CrossPass predstavljen na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

- REKLAMA -

Na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu Turistička organizacija Užica, sa partnerima na projektu, predstavila je prekogranični projekat Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – E-CrossPass koji sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020.

Projekat se realizuje već godinu dana a projektni partneri su Planinarski savez Srbije, Planinarsko Društvo Konjuh iz Tuzle, Turistička organizacija Užice i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Prilikom predstavljanja projekta medijima, menadžerka projekta E-CrossPass Dušanka Selaković istakla je da Srbija ulazi u drugu godinu realizacije projekta i da je jedan od ključnih ciljeva promovisanje turizma na otvorenom u prekograničnom području, sa naglaskom na ruralna područja, lokalnu kulturu i autentičnost.

-Promovišemo celu turističku ponudu turističkih organizacija koje se nalaze na trasi Evropskog pešačkog puta E7, kao i našu brošuru koja je izašla pred sajamski nastup Turistički vodič za pustolovce. Posetioci našeg štanda imaju priliku da zavire u svet virtuelne stvarnosti: Pomoću VR naočara mogu istražiti najznačajnije turističke lokalitete i atrakcije kraja duž evropskog pešačkog puta E7. Kroz teritoriju Zlatiborskog okruga Bajinu Baštu, Užice, Zlatibor, Novu Varoš, Priboj i Prijepolje proćiće 330 kilometara Evropskog pešačkog puta E7, a kroz teritoriju Bosne i Hercegovine biće obeleženo i markirano 250 kilometara staza, navodi Selakovićeva.

Foto: TO Užice

Direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić je navela da je projekat jako značajan kako zbog povećanja kapaciteta i broja turista, tako i zbog međunarodne saradnje, razmene iskustava sa našim partnerima na projektu.

Foto: TO Užice

Ministarka prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić je rekal da im je drago što su u ovom projektu i što imaju priliku da ga na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu promovišemo.

Mi ne predstavljamo samo šta smo uradili za godinu dana već i prekograničnu saradnju koja se odvija između Srbije i Bosne i Hercegovine, koju je prepoznala i Evropska unija prilikom odobrenja ovakve vrste projekta,naglasila je Ajšić.

Kroz Nacionalni park Tara prolaziće 60 kilometara pešačkih staza obuhvaćenih ovim projektom.

-Taru i Bajinu Baštu godišnje poseti oko 300.000 turista. Kroz E Cross Pass projekat dobijamo važan pešački koridor na koji se povezuje dosta kapilarnih staza koje ga povezuju sa značajnim turističkim lokalitetima. Dodatne aktivnosti na obeležavanju i uređivanju staza i odmorišta imaće velike benefite za planinare i sve turiste koji će ih koristiti, kaže Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

Foto: TO Užice

Projekat E-CrossPass je, pored brojnim posetiocima, predstavljen i ministru za turizam i omladinu Huseinu Memiću, direktorki Turističke organizacije Srbije gospođi Mariji Labović, brojnim predstavnicima turističkih agencija, turoperatorima, kao I značajnim nosiocima turističke privrede iz zemlje I regiona.

Cilj projekta je da doprinese održivom razvoju lokalnih zajednica, oživi i unapredi turizam na otvorenom u prekograničnom području između Tuzlanskog kantona i regiona zapadne Srbije. Uvođenjem relevantnih evropskih praksi i standarda kroz unapređenje i objedinjavanje infrastrukture za pešački turizam uspostaviće se zajedničke staze za pešačenje ukupne dužine od 580 km. Staze će biti trasirane, obeležene i opremljene u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA) kao deo evropskog pešačkog puta E7. Projekat se fokusira i na usavršavanje i edukaciju lokalnih planinarskih društava a u cilju kreiranja i unapređenja turističke ponude celog regiona. Projekat “E CrossPass” trajaće 2 godine.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.5 ° C
2.5 °
2.5 °
98 %
1.5kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime