- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna Naslovna Dve od tri lančanice na Limu nisu u funkciji

Dve od tri lančanice na Limu nisu u funkciji

- REKLAMA -

Do kraja sedmice bi mogao biti uklonjen sav nakupljeni plutajući otpad na lančanici na Potpećkom jezeru. Zajedničkom akcijom Elektroprivrede, Srbijavoda i opštine Priboj, pod koordinacijom Ministarstva zaštite životne sredine, do sada je iz jezera izvučeno oko desetak hiljada kubika raznog otpada. Jedan deo odvozi se na sanitarnu deponiju Duboko, dok se drvna masa izdvaja i isporučuje pribojskoj toplani.

Prema rečima Siniše Lakovića, iz Eko udruženja Jastreb, koordinisana akcija uklanjanja plutajućeg otpada sa lančanice na Potpećkom jezeru počela je krajem novembra i od tada se odvija sa kraćim prekidima.

  • Čamcima guramo smeće prema obali gde veliki bageri vade i guraju u kipere, kamione i to sve odvlače na pretovarnu stanicu na Bistrici, gde se kasnije pretovara u velike šlepere i vozi se za regionalnu deponiju Duboko kod Užica. Ostalo je da očistimo rukavce i džepove gde imamo još nekih par hiljada kubika, kaže Siniša Laković.

Plutajuću deponiju na Potpeću najvećim delom čini, između ostalog, plastična ambalaža, koja se izvlači i dalje odvozi na sanitarnu deponiju Duboko. Možda najveći benefit ove ekološke katastrofe jeste drvna masa koja se izdvaja i isporučuje pribojskoj toplani. Slike otpada nataloženog pred branom HE Potpeć koje su početkom 2021. godine obišle svet, ovaj put su izbegnute.

  • Mi smo sredinom januara imali dotok oko 909 kubnih metara u sekundi. To je najveći dotok od 1979. godine. Lančanica je postavljena nekih 2.5 km uzvodno od hidroelektrane Potpeć i odradila je ono za šta je namenjena-zdržala je probu i zadržala smeće, ističe Predrag Šaponjić, direktor Limskih HE

Pribojska lančanica je jedna od tri koje su postavljene u opštinama Priboj, Prijepolje i Nova Varoš . Reč je o projektu vrednom oko 70 miliona dinara u čijem finansiranju je pored pomenute tri opštine najvećim delom učestvovalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Po svemu sudeći, za sad je samo pribojska lančanica i poslužila svrsi.Prijepoljska lančanica, smeštena u Jagodnjaku je, usled visokog vodostaja Lima prekinuta. Sličnu sudbinu deli i novovaroška lančanica, smeštena u blizini železničkog mosta u Bistrici.

  • Raskačili smo je planski, da bi prošli remorkeri koji su došli iz Beograda. U dogovoru sa Srbijavodama i Elektroprivredom Srbije, došli smo do zaključka da bi najbolje bilo vaditi otpad na jednom mestu, kako bi izbegli potrebu za angažovanjem dodatne mehanizacije. Čim se završi ovaj posao, ponovo ćemo je zakačiti, objašnjava Siniša Laković.

Obzirom da je reč o milionskom projektu, a samo pribojska lančanica je odradila posao, postavlja se pitanje – koliko je opravdana investicija koja očigledno nije dala očekivane rezultate?

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime