- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Drakul: Oko 80% budžeta za sprovođenje mera za smanjenje zagađenja vazduha

Drakul: Oko 80% budžeta za sprovođenje mera za smanjenje zagađenja vazduha

Celokupan iznos eko-takse je utrošen za borbu protiv aerozagađenja, navodi za Radio Lunu rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Užica Svetlana Drakul. Objašnjava da je neophodno građanima pomoći da smanje negativan uticaj na životnu sredinu.

- REKLAMA -

Uredba o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu je stupila na snagu 7.12.2019. godine. Eko-naknadu plaćaju sva pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost i aktivnosti koje utiču na životnu sredinu.

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Užica Svetlana Drakul za Radio Lunu i RAM mrežu podseća da visina iznosa eko-takse za preduzeća zavisi od stepena negativnog uticaja, veličine pravnog lica i od visine godišnjeg prihoda obveznika naknade (ne može biti viši od 0,4% prihoda).

Koliko je novca prikupljeno prošle godine od ekološke takse? Čemu je taj novac poslužio(da li je namenski opredeljen i utrošen za zaštitu životne sredine)?

Od eko –naknade do danas je prikupljeno nepunih 25 miliona dinara. Za realizaciju Programa zaštite i unapređenja životne sredine u 2020.godini izdvojeno je 49.700.000 dinara, što znači su svi prihodi od eko- naknade utrošeni za realizaciju programa i da je iz budžeta izdvojeno dodatnih 24.700.000.dinara.

Koji procenat od naplate eko-taksi je iskorišćen za borbu i mere protiv aerozagađenja u gradu?

Ako znamo da je za projekte za sufinansiranja mera energetske i monitoring kvaliteta vazduha izdvojeno preko 40 miliona dinara, a da je prihod od eko-naknada nepunih 25 miliona, jasno je da je celokupan iznos ostvaren na ovaj način utrošen za borbu protiv zagađenja vazduha.

Koji procenat gradskog budžeta za narednu godinu je opredeljen za mere koje će doprineti da se smanji aerozagađenje?

Preko 80% budžeta za narednu godinu namenjeno je za sprovođenje mera za smanjenje zagađenja vazduha, tu prvenstveno mislim na sufinansiranje mera energetske efikasnosti individualnih domaćinstava, za koje je za narednu godinu planirano 45.000.000 dinara.

Da li su mere navedene u Planu kvaliteta vazduha grada Užica do 2023. godine usmerene na sektore iz kojih primarno dolazi zagađenje?

Plan kvaliteta vazduha je jasno indetifikovao sve izvore zagađenja tako da su i mere i aktivnosti tako definisane. U Planu su predviđene mere za smanjenje zagađenja koje potiču od svih ložišta, saobraćaja, industrije, ali i mere za povećanje procenta i unapređenje zelenih površina.

Problem pogoršanja kvaliteta vazduha u Užicu je izrazito sezonskog karaktera i izražen u periodu grejne sezone kada dolazi do aktiviranja individualnih ložišta.
Osim javnog konkursa za energetsku efikasnost na porodičnim kućama, koje su mere planirane za sledeću godinu kako bi se smanjio uticaj individualnih ložišta na zagađenje vazduha?

Moramo pomoći našim sugrađanima da kroz energetsku sanaciju objekata, zamenu uređaja za loženje i prelazak na ekološke energente, smanje svoj uticaj na životnu sredinu. Ovi merama se pored smanjenja emisije, što nam je osnovni cilj, direkto utiče i na poboljšanje uslova života u tim objektima, ali i na smanjenje troškova koja domaćinstva izdvajaju za grejanje.

Redovno čišćenje dimnjaka je takođe mera koja utiče na smanjenje emisije tako da je i uspostavljanje dimničarske službe u gradu jedna od mera predviđenih Planom.

Koje su glavne mere (iz Plana kvaliteta vazduha grada Užica od 2018. do 2023. godine ili slično…) koje predlažete radi i dugoročnog poboljšanja kvaliteta vazduha u gradu i smanjenja koncentracija suspendovanih čestica PM 10 i PM 2, 5?

Ja bih posebno istakla mere koje se tiču smanjenja emisije iz kotlarnica individualnih domaćinstava i kotlarnica priverednih subjekata, kao i mere za smanjenja emisija koje potiču od saobraćaja, a posebno izgradnja obilaznice i rešavanje problema parkiranja. Pored toga tu su i mere koje se tiču povećanja procenta zelenih površina.

Plan kvaliteta vazduha grada Užica predviđa kao meru da do 2021. godine bude izrađena studija uticaja zagađenja vazduha na pojavu respiratornih simptoma kod dece.
Plan predviđa i definisanje mera za zaštitu zdravlja osetljivih populacija stanovništva usled aerozagađenja.
Kakva su Vaša saznanja, dokle se stiglo sa izradom studije i tim predlozima?

Za izradu Studije uticaja zagađenja vazduha na pojavu respiratornih simptoma kod dece i definisanje mera zaštite osetljivih populacija stanovništva neophodno je uključivane svih relevantnih zdravstvenih ustanova na teritoriji grada, što u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nije moguće.

Kada će se pristupiti izradi katastra zelenih površina koji je predviđen Planom kvaliteta vazduha kao jedna od aktivnosti do 2023. u okviru razvoja sistema zelenih površina?

Razvoj sistema zelenih površina je svakako mera koja će uticati na unapređenje postojećih i povećanje procenta zelenih površina, a da bi se to uradilo na pravi način neophodna je izrada katastra. Ove godine 80% budžeta je namenjeno upravo za sprovođenje mera za smanjenje zagađenja tako da će izrada katastra biti planirana u programu za 2022.godinu.

Šta je potrebno kako bi sve mere navedene u Planu kvaliteta vazduha i bile sprovedene do 2023. godine? Šta koči sprovođenje mera?

Za sprovođenje mera predviđenih Planom potrebna su značajna finasijska sredstva, tako da će Gradu biti neophodna podrška nadležnih ministarstava. Neke od mera su u direktnoj nadležnosti republičkih institucija, kao na primer izradnja obilaznice oko Užica.

Doneto je rešenje da je potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje kotlarnice na prirodni gas, sa alternativnim gorivom na mazut, na Međaju. Kakvi su naredni koraci?

Sledeći korak je raspisivanje javne nabavke za izradu Studije i izrada Studije. U skladu sa Zakonom o Proceni uticaja na životnu sredini građani i stručna javnosti će imati prilike da daju svoje mišljenje i primedbe na studiju u toku javnog uvida.

Imate li podatke koji procenat stanovništva Užica za grejanje domaćinstava koristi ugalj, a koliko je onih koji su prešli na grejanje peletom? Na koji način se dolazi do tih podataka?

Pouzdanih podataka o procentu domaćinstava koja koriste ugalj nemamo, raspolažemo samo podacima o domaćinstvima koja su koristila sredstva grada za sufinasiranje mera energetske efikasnosti. Sredstva grada za nabavku kotlova na pelet do sada je iskoristilo 71 domaćinstvo.

Kako komentarišete promenu načina odlaganja pepela od ogreva u domaćinstvima i upotrebu vreća umesto metalnih buradi?
Smatrate li da je nov način održivo, trajno rešenje koje će uticati da se aerozagađenje smanji?

Zamena metalnih posuda za odlaganje pepela vrećama je neko prelazno rešenje i to je urađeno upravo da se radnicima koji rade na poslovima sakupljanja pepela stvore humaniji uslovi za rad. Uvođenjem primarne selekcije na celoj teritori grada Užica stvoriće se uslovi za rešavanje i ovog problema.

Koliko je građana ove godine poslalo pitanje ili sugestiju posredstvom sajta lokalne samouprave i odeljka Za čistiji vazduh mog grada? U kojoj su meri građani zainteresovani za temu aerozagađenja?

Do danas smo dobili sedam pitanja(sugestija) naših sugrađana i ona se uglavnom odnose na zahteve za povećanje broja mernih mesta na kojim bi se pratio kvalitet vazduha i na povećanje informisanja građana postavljanjem displeja o rezultatima merenja.

https://www.radioluna.info/category/istrazujemo/

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

  1. Zasto ne kupite ruske preciscivace vazduha koji precisicju vazduh od stetnih pm cestica i podelite gradjanima, ugostiteljima, javnom prevozu…Eto resenja.

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime