- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Srbija i region Dodeljeno 190.000 dolara najboljim inovacijama iz Srbije u oblasti cirkularne ekonomije

Dodeljeno 190.000 dolara najboljim inovacijama iz Srbije u oblasti cirkularne ekonomije

- REKLAMA -

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), dodelili su novčane nagrade u ukupnom iznosu od 190.000 dolara autorima 19 najboljih inovativnih rešenja iz Srbije za brži prelazak na cirkularnu ekonomiju, objavio je danas UNDP.

Nagrađena su privatna, javna i socijalna preduzeća, naučne institucije i udruženja građana.

Na svečanoj dodeli nagrada istaknuto je da će njihove inovacije doprineti efikasnijoj upotrebi resursa i energije, boljem upravljanju otpadom, a time i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i očuvanju životne sredine.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić izjavila je da primeri dobre prakse treba svima da budu motivacija za prelazak na održiviji način života.

-Za to je potrebna saradnja svih nas, od državne administracije koja priprema zakone i javne politike kojima može da usmerava pravac ka održivom razvoju, privrednog sektora koji treba da primenjuje propise, ali i da sam ima inicijativu za unapređenje svog poslovanja kroz zelene aktivnosti, pojasnila je Dokić. Potrebna je i saradnja naučno-istraživačkog sektora, koji je tu, kako je rekla, “da pruži podršku u osmišljavanju inovativnih tehnologija koji doprinose uštedi resursa i energije i svakako civilnog sektora koji je tu da sve podseti da se ljudsko zdravlje i kvalitet života čuva kroz zdravu životnu sredinu, rekla je Dokić.

Trinaest inovacija, koje su rezultat saradnje nauke i privrede, nagrađeno je “cirkularnim vaučerom” u vrednosti od po 10.000 dolara.

Među njima su rešenja za recikliranje stiropora i pepela u materijale koji mogu da se koriste u građevinskoj industriji, kao i za preradu otpada od voća i povrća u nove sirovine poput boja za namirnice i lepkova za industriju i građevinarstvo.

Šest najboljih ideja za uključivanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u formalne tokove upravljanja otpadom nagrađeno je “cirkularnom nagradom”, takođe u vrednosti od po 10.000 dolara.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime