- REKLAMA -
32.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Iz prve ruke Do 26. aprila konkurs za učesnike jubilarnog petog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo”

Do 26. aprila konkurs za učesnike jubilarnog petog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo”

- REKLAMA -

Konkurs za učesnike petog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo” je otvoren od 9. aprila i trajaće do 26. aprila 2019. godine. Ovaj mentorski program je namenjen sadašnjim i budućim profesionalcima u oblasti kulture, umetnosti, medija, kreativnih industrija i srodnih disciplina.

          U okviru promocije konkursa biće održane prezentacije u više gradova, gde će svi zainteresovani moći da se informišu o detaljima konkursa, kao i programu i samom konceptu mentorstva.

Promocije će biti održane u:
Beogradu: sreda 17. april od 19h „Nova Iskra”, (Gavrila Principa 43)
– Šapcu: četvrtak, 18. april od 18h, Narodni muzej Šabac, (Masarikova 13)
– Novom Sadu: petak, 19. april od 17h,  „Svilara-kulturna stanica”, (Đorđa Rajkovića 6b)
– Nišu: ponedeljak, 22. april 17.30h, EU info kutak, (Vožda Karađorđa 5) tb

 

Kome je program namenjen

           Za peti ciklus programa biće izabrano 25 novih učesnika – sadašnjih i budućih profesionalaca u oblasti kulture, umetnosti i medija iz svih delova Srbije, koji dolaze iz javnog, civilnog ili privatnog sektora ili koji deluju samostalno. Potencijalni učesnici u programu bi trebalo da budu aktivni u nekoj od različitih oblasti najšire shvaćene oblasti kulture, koja obuhvata, ali nije ograničena na: umetnost, kulturno nasleđe, kreativne industrije (dizajn, arhitektura, moda, film, fotografija, gejming, muzika), kulturne politike, obrazovanje u kulturi i kroz kulturu, menadžment i produkciju u kulturi, istraživanja u oblasti kulture, kulturu za decu i mlade, društveno angažovanu kulturu i umetnost, kulturologiju, medijsku produkciju, međunarodnu kulturnu saradnju i druge srodne oblasti.

       Važno je naglasiti da formalno obrazovanje u nekoj od ovih oblasti nije uslov za učešće, već je mnogo važniji dosadašnji, trenutni ili budući rad, želja za daljim profesionalnim usavršavanjem kao i dosadašnja postignuća. Isto tako, iako je program prvenstveno namenjen onima koji su već profesionalno aktivni i imaju ostvarene rezultate u nekoj od navedenih oblasti, učesnici u programu mogu biti i pojedinci koji su trenutno u procesu formalnog obrazovanja. Za učešće u programu nije relevantno da li su potencijalni učesnici zaposleni ili ne, i ne postoji starosno ograničenje za učešće – program ima za cilj da podrži profesionalce i buduće profesionalce svih generacija, aktivne u navedenim oblastima, koji žele da rade na sebi i svom profesionalnom razvoju uz podršku mentora.

         Neki od naših alumnista, učesnika prethodnih ciklusa programa su: Nikola Andonov, arhitekta koji je predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji 2012. i pokretač FabLab-a; Marko Radenković, osnivač prvog dizajn inkubatora u Srbiji „Nova Iskra”; Lidija Ham Milovanović, saradnica za odnose sa javnošću Narodnog muzeja u Beogradu; Vesna Ivanović, školska bibliotekarka u selu Mačkat; Bojana Bačić, novinarka dnevnog lista „Danas”; Bojana Lukić, slikarka i autorka dečjih radionica iz oblasti vizuelne kulture; Dunja Pešut, profesorka srpskog jezika i književnosti u Bačkoj Topoli; Marina Prohaska, menadžerka digitalnih komunikacija u neprofitnom sektoru; Milan Marković, kustos – pedagog u Muzeju u Smederevu; Lana Nikolić, novinarka Radio Beograda 202, i mnogi drugi talentovani, proaktivni i posvećeni profesionalci.

O programu

          „Kreativno mentorstvo” je jedinstveni mentorski program u Srbiji koji podstiče profesionalni i lični razvoj pojedinaca, profesionalaca i budućih stručnjaka angažovanih u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija. Program se realizuje već 7 godina i danas okuplja mrežu od 200 ambasadora „Kreativnog mentorstva”, koji čine zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca i doprinose razvoju društva zasnovanog na kreativnosti, znanju i saradnji.

         Program prvenstveno afirmiše i podstiče mentorstvo kao vid doživotnog učenja i razmene znanja, ideja i iskustva između etabliranih stručnjaka, mentora i budućih profesionalaca, mentija. Glavnu aktivnost programa za učesnike – mentije, predstavlja jednogodišnja individualna podrška mentora, koga tim „Kreativnog mentorstva” pažljivo bira u odnosu na potrebe, ciljeve i izazove odabranih mentija. Uloga mentora je da, deljenjem znanja, iskustva i perspektiva, podrži mentija u ostvarivanju njegovih ciljeva, prevazilaženju izazova sa kojima se suočava, kao i da mu pruži podršku u ličnom i profesionalnom razvoju.

          Uz jednogodišnju mentorsku podršku program pruža i relevantne treninge, predavanja i debate na aktuelne teme od značaja za rad i razvoj učesnika, studijska putovanja kao i povezivanje, umrežavanje i razmenu sa drugim angažovanim i aktivnim profesionalcima koje program okuplja. Na taj način se učesnicima pruža prilika da kroz zajedničke susrete i okupljanja sa drugim mentijima i mentorima tokom trajanja programa dobijaju priliku za razmenu iskustava i potencijalnu saradnju sa njima. Uz to, učesnici dobijaju kontinuiranu podršku tima „Kreativnog mentorstva” i promociju njihovog rada i dostignuća tokom trajanja programa ali i nakon toga, kada postaju deo alumni mreže.

          U program su uključeni mentori i mentiji iz civilnog, javnog i privatnog sektora, a mentori u programu su domaći ili strani profesionalci iz različitih oblasti – kulture, umetnosti, medija, kao i diplomatije, biznisa, politike, društvenih nauka, obrazovanja, menadžmenta, ljudskih resursa, marketinga, i drugih oblasti. Cilj je da se na taj način, odabirom mentora koji pripadaju različitim sektorima, generacijama i profesijama, omogući mentijima i da steknu specifična znanja i iskustva iz drugih oblasti, koja su im često nedostupna.

         Neki od mentora u prethodnom, četvrtom ciklusu našeg programa bili su: Natali Beljanski, izvršna direktorka Festivala uličnih svirača iz Novog Sada; Joachim Waern, zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu; Miša Stojiljković, novinar, psiholog i medijski savetnik; Lazar Džamić, kreativni strateg, donedavno šef  tima za brend strategiju u Guglovom kreativnom think-thank-u ZOO u Londonu; Slađana Petrović Varagić, programska koordinatorka „Filmarta“; Ana Pejović, menadžerka projekata organizacije „Krokodil“, Dobrivoje Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke, i drugi, dok su u prva tri ciklusa mentori pored ostalih bili i Toni O`Brajan, nekadašnji direktor British Council-a za Zapadni Balkan; Olga Svoboda, tadašnja direktorka GI Group HR Solutions; Jasna Dimitrijević, direktorka Zadužbine Ilija M. Kolarac; Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta Holdinga; Maja Lalić, kreativna direktorka Miksera; Branko Dimitrijević, profesor i teoretičar umetnosti; Milan Petrović, tadašnji predsednik Srpske asocijacije menadžera; Helen Laršon, tadašnji ataše za kulturu Ambasade Švedske u Beogradu, i mnogi drugi.  

         Ućešće u programu je besplatno, zahvaljujući mentorima koji programu doprinose pro-bono, kao i brojnim pokroviteljima i partnerima programa koji prepoznaju vrednost i potencijal „Kreativnog mentorstva”.

Zainteresovani za učešće u programu mogu da se prijave tako što će najkasnije do 26. aprila popuniti i poslati prijavni formular koji se nalazi naGoogle Form platformi i priložiti skorašnji CV.  Detalji o procesu prijavljivanja i dodatne informacije dostupne su na strani konkursa na našem sajtu: http://www.kreativnomentorstvo.com/konkurs2019

www.kreativnomentorstvo.com

info@kreativnomentorstvo.com

https://www.facebook.com/creativementorship

https://twitter.com/create_mentors

https://www.instagram.com/kreativnomentorstvo/

Autor Kreativno mentorstvo/Izvor Radio Luna

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
36 %
2kmh
7 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

5 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime