- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Srbija i region Đedović: Vrata Ministarstva uvek otvorena za predloge i inicijative koje dolaze od...

Đedović: Vrata Ministarstva uvek otvorena za predloge i inicijative koje dolaze od privrede

U celosti prenosimo saopštenje Ministarstva rudarstva i energetike

- REKLAMA -
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je 22. avgusta sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom o predstavljanju potencijala Srbije u energetici i rudarstvu potencijalnim investitorima i edukaciji privrede u vezi sa procesom energetske tranzicije.
Đedović je naglasila da je energetska tranzicija zadatak svih nas i da je neophodna tesna saradnja države i privrede kako bi se odgovorilo na sve izazove koje ovaj proces donosi.
– “Vrata Ministarstva uvek su otvorena za predloge i inicijative koje dolaze od privrede, jer verujem da je kvalitet naše saradnje presudan da bi naša privreda ojačala kapacitete kroz ispunjavanje evropskih standarda koji se tiču energetike i zaštite životne sredine. Ministarstvo i PKS treba da rade partnerski na promociji potencijala Srbije u energetici i rudarstvu, s obzirom na energetske potencijale i kritične mineralne sirovine kojima raspolažemo, a za koje već postoji značajno interesovanje investitora, pre svega iz zemalja Evropske unije. U procesu energetske tranzicije biće potrebne značajne investicije kako bismo postigli i veću energetsku sigurnost i prelazili na čistije izvore energije, pri čemu je važno i da se ispunjavanje evropskih standarda koji se tiču energetike i zaštite životne sredine ne odrazi negativno na konkurentnost naše privrede”, navela je Đedović.
Čadež je ukazao da Srbija i Zapadni Balkan imaju veliki potencijal kad je reč o kritičnim mineralnim sirovinama i da je od strateške važnosti da budu na mapi evropskih partnera, kao i da region postane deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Krajem avgusta, kako je najavljeno, očekuje se dolazak Rantum Capitala, investicionog fonda sa sedištem u Nemačkoj i organizacija konferencije na kojoj će biti predstavljeni potencijali i primeri dobre prakse domaćeg energetskog sektora.
Čadež je upoznao ministarku o planu PKS da organizuje Zelenu akademiju na temu cirkularne ekonomije, Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), energetske efikasnosti, zelenog finansiranja i standarda koje će biti namenjene privrednicima kako bi zadržali konkurentnost i ispratili intenzivne promene u zakonodavstvu i poslovnom ambijentu Evropske unije u kontekstu zelene transformacije.
Takođe je bilo reči i o sistemu za trgovinu emisijama ugljenika u regionu Zapadnog Balkana, po uzoru na mehanizme koji već postoje u EU, gde  bi kroz analize u budućnosti na evropskom i nacionalnom nivou trebalo da se dođe do modela koji bi bio primenjiv u zemljama regiona.
- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime