- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Slobodno vreme Dan poezije u OŠ Dušan Jerković

Dan poezije u OŠ Dušan Jerković

Saopštenje Mirjane R. Pejović i Ane Duković prenosimo u celosti

- REKLAMA -

Za sve ljubitelje poezije 21. mart je divan dan jer je proglašen Međunarodnim danom poezije. Cilj obeležavanja ovog dana je promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom sveta . Na taj način, otkriva nam se činjenica da pojedinci svuda u svetu dele ista pitanja, misli i osećanja. U inicijativi da se proglasi Međunarodni dan poezije, UNESKO je prepoznao način da se izrazi jedinstvo u kreativnosti ljudskog uma.

Obeležavanjem Dana poezije skreće se pažnja medijima i čitavom društvu da poezija nije zastareo vid umetnosti, već jedan od mogućih načina da društvo u celini povrati i potvrdi svoj identitet i pronađe odgovor na davno Helderlinovo pitanje: ,, Čemu pesnici u oskudno vreme?”

Foto: OŠ Dušan Jerković

Svako književno delo je višeslojna tvorevina. Poezija je najsnažniji, najsubjektivniji i najkomplikovaniji književni izraz, a čitajući poeziju uvek možemo da doživimo uzbudljivu emotivnu i intelektualnu pustolovinu. Školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković obeležili su drugi put na isti način Međunarodni dan poezije, s obzirom na to da je poezija svačija i da najbrže povezuje, promovišući bliskost i deleći izabrane stihove svim kolegama u školi. Svako je imao priliku da nasumice izabere jednu od spremljenih pesama, pročita je i zadrži za uspomenu na taj dan.
S namerom da zajednički proslave lirski doživljaj sveta, bibliotekarke su samostalno pravile izbor značajnih, klasičnih i modernih pesnika, sa idejom da reči vanvremenskih pesnika dotaknu, pomognu, začude… Poezija je subjektivna, nju čitamo, mislimo, osećamo. Ona nam kaže da zastanemo, da se zapitamo, udubimo, zaigramo zvukom i smislom, zvučanjem i značenjem.

Svako od zaposlenih u školi nakratko je odgonetao svoj unutrašnji, ali i spoljašnji svet, u svakoj pesmi moglo se pronaći nešto blisko i poznato, a najčešće je čitanje pratio osmeh prepoznavanja, poistovećivanja.

I učenici su imali priliku da se udube u stihove na izložbi publikacija „Omiljene knjige pesama za decu“. U hodniku ispred školske biblioteke mogli su da daju priliku poeziji, da zavire i pronađu nešto interesantno što će im prirasti srcu. Čekale su ih neke pesmice iz sveta mašte, detinjstva, odrastanja, koje su prvi nenametljivi i radosni koraci u otkrivanju sveta.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
73 %
1.6kmh
3 %
Ned
26 °
Pon
27 °
Uto
25 °
Sre
4 °
Čet
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime