- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Cvet koji život znači i akcija u subotu

Cvet koji život znači i akcija u subotu

Srbija na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od raka dojke, ukazali iz Jefimije pozivajući se na najnovije podatke Batuta iz 2020. godine

- REKLAMA -

Uličnu akciju prodaje cveća Cvet koji život znači, namenjenu Fondu Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke Jefimija, najavila je za subotu predsednica tog Savetovališta Slavica Simić.

–  Molimo naše sugrađanke i sugrađane da i ove godine, kao prethodnih devetnaest, pomognu akciju kako bismo zajednički ostvarili bolje uslove za očuvanje zdravlja i lečenje i ozdravljenje obolelih, navela je Simić podsetivši da je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji.

–  Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, 2020. godine je registrovano 636 novoobolelih i  1.665 umrlih žena od raka dojke.  Na žalost, po smrtnosti od raka dojke, Srbija se Crnom Gorom sada nalazi na neslavnom prvom mestu u Evropi, ukazala je Simić dodavši da od 2000. godine, od kako postoji i savetovalište Jefimija, u Zlatiborskom okrugu postoji i tendencija pada smrtnosti od raka dojke.

–  Zvanični podaci pokazuju da je 2014. godine smrtnost u našem okrugu bila za čitavih 8% manja u odnosu na centralnu Srbiju. To znači da na svakih sto žena, kod nas preživi njih osam više. Sve je to rezultat naših zajedničkih napora kojima je doprinela i ova ulična akcija. Ona ima za cilj da nas opomene da treba da učinimo sve da bismo ostali zdravi što podrazumeva zdrave stilove života i redovne preventivne kontrole, pogotovu u rizičnim godinama, navela je predsednica Jefimije.

Ulična akcija Cvet koji život znači biće održana 14. maja u periodu od 8 do 12 časova u ulici Dimitrija Tucovića,

Akcija će biti održana po 20. put. Podržavaju je, kao i svake godine, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Zdravstveni centar i Opšte bolnice Užice, Grad  Užice, sponzori i prijatelji.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime