- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Cvet jednakosti pripao novinarki Slađani Dimitrijević

Cvet jednakosti pripao novinarki Slađani Dimitrijević

- REKLAMA -

Ovogodišnja manifestacija Kikini dani još jednom je oživela sećanje na Tijanu Petrović Kiku, aktivistkinju koja se zalagala za prava i bolji položaj osoba sa invaliditetom. Na manifestaciji koju 11. put organizuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga uručena je nagrada Cvet jednakosti za najbolji novinarski rad, specijalno priznanje Cvet jednakosti – za izuzetan doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom, kao i priznanja pobednicima literarnog i likovnog konkursa.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Dobitnica novinarskog Cveta jednakosti u kategoji internet priloga je Slađana Dimitrijević iz Udruženja novinara Srbije za tekst Zauvek deca u kojem se bavila problemom oduzimanja poslovne sposobnosti osoba sa invaliditetom.

-Kroz projekat koji Udruženje novinara Srbije radi sa Akademskom inkluzivnom organizacijom hteli smo da skrenemo pažnju na probleme osoba sa invaliditetom. Nisam se ranije bavila tom problemetikom, ali kada sam krenula malo da čeprkam, videla sam da je kod nas položaj osoba sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom katastrofalan. Uočila sam da osobe sa invaliditetom imaju velike probleme u društvu, da postoje neke deklaracije, zakoni i da se dosta toga ne primenjuje. Kada su u pitanju osobe sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom njiima se oduzima poslovna sposobnost i oni se tretiraju kao deca, navela je Dimitrijević.

Foto: M. H.

Nagrada Cvet jednakosti koju sam upravo dobila mi mnogo znači jer je nagrada koja nosi ime sjajne žene i svi treba da se potrudimo da idemo tim putem kojim je ona išla, kazala je Dimitrijević. On je navela da će pokušati da naprave mrežu novinara koji će biti novinari za inkluziju i koji će pokušati probleme osoba sa invaliditetom da učine vidljivijim u javnosti, ali i da zajedno sa institucijama poboljšaju položaj osoba sa invaliditetom.

U kategoriji priloga emitovanog na radiju, pobednik je radio reportaža O dobrim ljudima novinarke Tijane Lukić ( Radio Beograd ). U svom prilogu obradila je temu o inkluzivnom orkestru iz Novog Sada, navodi se u saopštenju novinarskog žirija koji su činile novinarke Jana Nikolić i Marija Milanović.

Foto: M. H.

Dobitnik specijalnog priznanja Cvet jednakosti – za izuzetan doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u 2023. godini je Željko Perišić koji već deset godina pomaže Udruženju i akciji ZaČepimo predrasude, kako bi probudili kod ljudi svest o značaju recikliranja i zaštiti životne sredine.

Foto: M. H.

Predstavnik sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom ispred Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Mihajlo Jovanović naveo je da je jedan od prioriteta ministarstva zaštita prava i unapređenje osoba sa invaliditetom.

O ovoj kategoriji građana treba misliti svakog trenutka jer je to jedini način da sistemski rešimo probleme sa kojima se suočavaju i omogućimo im integraciju u sve društvene tokove što je i cilj kampanje Srbija bez barijera. Kad se govori o Tijani Petrović i njenom angažmanu treba istaći da je to pozitivan primer o inkluziji najranjivije grupe našeg društva, rekao je Jovanović i dodao da će sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom nastaviti i dalje da podržava rad Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.

Foto: M. H.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je navela da iako celu deceniju Tijana Petrović nije sa nama ona je uspela da nas ujedini i da vođeni njenom misijom gradimo i razvijamo Užice bez barijera.

Zahvaljujući vašim predlozima sve više unapređujemo infrastrukturu, gradimo rampe, liftove, taktilne staze, prilagodili smo vozila javnog prevoza i to je nešto što ćemo nastaviti da radimo sve dok i poslednju ustanovu i instituciju ne učinimo dostupnom za svakog od vas. Važno nam je što učestvujete u kreiranju politika, planova i strategija i što ste svojim idejama te dokumente učinili boljim. Užice bez barijera je cilj kome težimo i u tome će nam sigurno pomoći i učesnici konkursa Cvet jednakosti svojim pričama, tekstovima, crtežima, kao i pojedinici svojim aktivnostima. Svi oni rade na podizanju svesti položaja osoba sa invaliditetom, rekla je gradonačelnica Užica.

Predsednik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Predrag Bakić je naveo da koliko je bilo veliko zadovoljstvo sarađivati sa Tijanom, menjati stvari i timski raditi na idejama i njihovom ostvarenju i pre svega družiti se Tijanom, isto toliko je zadovoljstvo i danas raditi za njene vizije. Izgradili smo našu filozofiju i principe koje sledimo i koje ćemo i dalje realizovati, rekao je Bakić.

Foto: M. H.

Prva nagrada na literarnom konkursu pripala je učenici Medicinske škole Užice Tijani Karadarević koja se u svom radu bavila životnom pričom svog komšije koja ju je inspirisala da napiše rad na temu Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj!.

Bilo mi je zadovoljstvo da o tome pišem i drago mi je da se mnogima svidelo. Kroz moj rad sam želela da poručim da treba da širimo plemenitost u gradu i da podržimo sve osobe, jer nismo svi isti i da ne treba da imamo predrasude jedni prema drugima, kazala je Karadarević.

Foto: M. H.

Drugu nagradu osvojila je učenici Medicinske škole Violeti Radovanović, a treća takođe učenici Medicinske škole Emiliji Gordić, o čemu je odlučio žiri u sastavu  Biljana Grujičić, direktorka Užičke gimnazije,  novinarka Dragica Cvijović i pesnik i član Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize- Užice Boris Kojadinović.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Na likovnom konkursu za učenike osnovnih škola sa područja grada Užica na temu Prepoznaj sebe u onima koji na prvi pogled ne liče na tebe pobedila je učenica šestog razreda Ela Terzić iz Osnovne škole Nada Matić, drugo mesto pripalo je učeniku četvrtog razreda Dimitriju Miladinoviću iz Osnovne škole Aleksa Dejović Sevojno, dok je treću nagradu dele dva rada učenika – učenica petog razreda Magdalena Aleksandrić V3, OŠ Slobodan Sekulić i učenik trećeg razreda Nikola Milić iz OŠ Slobodan Sekulić.

Žiri likovnog konkursa odabrao je još devet radova koji će se, pored nagrađenih, naći na kalendaru Udruženja za 2025. godinu.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

U kulturno umetničkom programu nastupili su Udruženje nedovoljno razvijenih osoba Anđeli, prijatelji iz Dnevnog boravka, Predškolska ustanova Užice, Osnovna škola Nada Matić, a za muziku su bili zaduženi učenici Muzičke škole Ars nova.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime