- REKLAMA -
2.1 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Cene energenata povećavaju rashode Gradske toplane, možda i cenu grejanja

Cene energenata povećavaju rashode Gradske toplane, možda i cenu grejanja

Iz gradskog budžeta deset miliona dinara pomoći Gradskoj toplani

- REKLAMA -

Sa funkcionalnim probama sistema je započela 3. oktobra užička JKP Gradska toplana, što je, prema navodima direktora Branka Filipovića, novina u Užicu i Srbiji.

Filipović je predočio za Radio Lunu da funkcionalne probe ne podrazmevaju tople radijatore već testiranje sistema. Grejaće 6 350 korisnika usluga, od čega 5 800 domaćinstava, zvanično od 15. oktobra, ali i ranije, prema navodima Filipovića, ukoliko temperature budu ispod 12 stepeni.

Prema navodima direktora Gradske toplane, ugovore su potpisali, enegente obezbedili.

  • Što se tiče gasa, potpisan je ugovor. Nemamo mogućnost našeg skladištenja već gasovodom dolazi za Užice i našu toplanu. Što se tiče mazuta, imamo i u svim kotlarnicama koje koriste gas obezbeđene minimalne sedmodnevne rezerve. U kotlarnici koja koristi isključivo mazut, obezbeđena je skoro maksimalna količina koja može da se skladišti. Pošto će ga biti potrebno u toku grejne sezone, ima ugovor koji je sukcesivno potpisan sedmičnim isporukama. Znači, kao i svih ranijih godina. Što se tiče peleta, u ovom momentu ima na zalihama 70 odsto godišnje potrošnje, dok će ostatak biti sukcesivno isporučen, ukazao je za Lunu direktor užičke Gradske toplane.

Zbog skoka cena energenata na tržištu, Gradska toplana u Užicu se suočava sa povećanim poslovnim rashodima za energente za više od 179 miliona dinara.

  • Što se tiče svih ostalih rashoda, uspeli smo da ih smanjimo, ali što se tiče energenata, cene su takve u zadnjih pola godine da probijaju sve i potrebno nam je gotovo za 59 odsto više za rashode za energente nego koliko smo prvobitno planirali po planu od 2022. godine, rekao je za Lunu direktor JKP Gradska toplana Užice.

Za gas, mazut, pelet, električnu energiju za ovu godinu JKP Gradska toplana je planirala trošak od oko 350 miliona dinara, dok bi im po važećim cenama trebalo više od 529 miliona za energente, prema podacima iz dokumenata predočenim na užičkoj skupštini.


Izmenu i dopunu ovogodišnjeg Programa poslovanja JKP Gradska toplana Užice i Poseban program poslovanja tog javno komunalnog preduzeća za ovu godinu su usvojili odbornici Skupštine grada Užica tokom 20. sednice. Tim izmenama, JKP Gradska toplana Užice dobiće deset miliona dinara subvencije iz gradskog budžeta, kako je objašnjeno, da bi smanjila povećane troškove usled drastičnih promena cena energenata na tržištu.

  • To sigurno nije krajnja pomoć, ali je jako bitna jer po prvi put od svog osnivanja Grad pomaže Gradsku toplanu i ne dozvoljava da se svo poskupljenje prelije na građane. Podsetiću, situacija u kojoj se nalazimo kao energetsko preduzeće uopšte nije zahvalna u ovom momentu, rekao je pred odbornicima lokalne skupštine Branko Filipović.

JKP Gradska toplana je ostvarila gubitak tokom poslovanja u prvih šest meseci ove godine. Podnela je zahtev za povećanjem cene grejanja za skoro 18 odsto.

  • Trenutna cena je 108,96 dinara sa PDV-om po metru kvadratnom, podsetio je Filipović navodeći da je uvećanje cene usluge potrebno zbog poskupljenja energenata.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Užice je ranije apelovao na Gradsko veće da odbije zahtev JKP Gradska toplana za poskupljenjem usluge grejanja.

  • Napominjemo da je grejanje već jednom poskupelo ove godine, takođe u grejnoj sezoni u januaru mesecu za 9%, ali je tada odlučeno pod pritiskom javnosti, da se odluka primenjuje od 1. juna, navedeno je u saopštenju GrO SSP Užice.

SSP Gradskom veću: Odbijte zahtev za poskupljenjem grejanja

JKP Gradska toplana ima i plan ušteda.

  • To je ušteda od oko deset odsto potrošnje energenata što bi nas svrstalo u neki prosek potrošnje države. Smatram da je to opravdano, predočio je tokom 20. sednici užičke skupštine Branko Filipović navodeći i da je optimista po pitanju predstojeće grejne sezone.

Podsetimo, užička JKP Gradska toplana ima 12 postrojenja.

  • Devet koristi gas sa alternativom mazuta, dve su na drvni pelet, naveo je direktor javno komunalnog preduzeća podsetivši da mazut koriste kao energent u drugoj po veličini kotlarnici Gradske toplane Blok Zlatibor koja zagreva stanove oko 2 2oo korisnika usluga, odnosno 127 ooo metara kvadratnih, što je trećina ukupne grejne površine.
  • U zadnje dve godine koristimo mazut koji je u euro kvaliteta tako da i po tom pitanju ispunjavamo sve zakonske norme, istakao je direktor Gradske toplane podsetivši da mere proizvode sagorevanja i da šteluju kako bi emisije bile u zakonskim normama.

JKP Gradska toplana je isporučila tokom poslednje grejne sezone rekordnih 149 kilovat časova po metru kvadratnom toplotne energije što je, prema ranijim navodima direktora Branka Filipovića za Radio Lunu, rezultiralo potrošnjom od 5,1 milion kubika gasa, 2 300 tona mazuta i 180 tona peleta.

Rekordna isporuka toplotne energije tokom grejne sezone, tokom leta sanacije

  • Prethodna grejna sezona, statistički gledano, jedna od najtežih zima u prethodnih deset godina sa 199 grejnih dana, prosekom potrošnje naših korisnika znatno iznad proseka države i čak 14 grejnih dana u aprilu. Mi uslugu pružamo šest meseci, a uslugu naplaćujemo 12. Imali smo za gotovo 85 miliona povećanje rashoda u prethodnoj grejnoj sezoni, ukazao je direktor Gradske toplane podsetivši da su poslednje grejne sezone imali oko 200 tona mazuta pomoć iz robnih rezervi republike i dodavši da su ove godine na čekanju zbog krizne situacije.
- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
2.1 ° C
2.1 °
2.1 °
86 %
1.6kmh
73 %
Pon
1 °
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime