- REKLAMA -
10 C
Užice
Početna Istražujemo UEko Čađ meri kvalitet vazduha(AUDIO)

Čađ meri kvalitet vazduha(AUDIO)

- REKLAMA -
Od početka februara nedostaju rezultati PM 10 na sajtu užičkog Zavoda za javno zdravlje. U toku servisna provera opreme stanice kod užičke biblioteke

U toku je servisna provera opreme koja u parku kod užičke Narodne biblioteke meri koncentracije suspendovanih čestica PM 10 u vazduhu. Iz užičkog Zavoda za javno zdravlje kažu za RAM mrežu da se uzorkovanje i dalje obavlja, ali da će rezultati koncentracija čestica PM 10 u vazduhu naknadno biti saopšteni i za dane koji su prošli.

Od početka februara objavljuje užički Zavod na svom sajtu rezultate merenja zagađujućih materija u vazduhu bez podataka o česticama PM10.

Zbog izmerenih prekoračenja graničnih vrednosti čađi kod zelene pijace, užički vazduh je prvog dana februara bio nezdrav.

Duplo veće koncentracije čađi od dozvoljenog su sutradan uticale da kvalitet vazduha u Užicu bude u kategoriji vrlo nezdravog. Potom je usledilo poboljšanje kvaliteta vazduha, zagađujuće materije u granicama normalnog. Dobar kvalitet vazduha se zadržao u Užicu do 10. februara, dana blagog pada kvaliteta vazduha u kategoriju nezdravog za osetljivu populaciju. Tokom ponedeljka do ovoga jutra, vazduh kojeg su udisali građani Užica je zadovoljavajućeg kvaliteta, pokazuju rezultati koji su izračunati na osnovu izmerenih koncentracija čađi, kao zagađivača sa dnevnom najvećom vrednošću.

Zadovoljni su bili iz užičkog Zavoda za javno zdravlje referentnim uređajem i mernom stanicom kod užičke biblioteke koja od početka prošle godine svakodnevno prati koncentracije čestica PM 10.

Važeće Uredba o uslovima za monitoring i zahtevima kavliteta vazduha nalaže da su prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM 10 dozvoljena 35 dana godišnje.

Tokom 122 dana 2017. godine u Užicu su bila prisutna prekoračenja dnevne granične vrednosti PM10, pokazuje državni monitoring. 
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko.html

Tokom prošle godine Užice beleži 94 dana sa prekoračenim aerozagađenjem, po navodima specijaliste toksikološke hemije Dragana Čučkovića iz užičkog Zavoda za javno zdravlje.

Poslednju grejnu sezonu ocenjuje kao istu ili blago goru u odnosu na prethodnu, a češću toplotnu inverziju krivi za veći broj dana sa vazduhom lošijeg kvaliteta.

–         Meteorološka situacija se pogoršava ili poboljšava određenih godina i to je, po meni, glavni uzrok kolebanja kvaliteta vazduha u poslednjih pet godina. To je otprilike, suština problem aerozgaađenja u gradu, rekao je nedavno za RAM mrežu Čučković, ukazao i da su prošle godine, poput prethodne, zabeležena prekoračenja srednje godišnje vrednosti PM 10.

Užice prošle godine beleži i 73 dana sa prekoračenjima graničnih vrednosti čađi. Rezultati ispitivanja pokazuju da je od 2012. godine u gradu prisutan trend opadanja vrednosti čađi sa koncentracijama iznad 150 miligrama po metru kubnom, odnosno da se smanjuje ekstremno veliko zagađenje zbog čađi.

Specijalista toksikološke hemije Dragana Čučkovića iz užičkog Zavoda za javno zdravlje na tribini o zagađenju vazduha u Užicu

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/uPoMoc/24489/cadj-meri-kvalitet-vazduhaaudio.html

–         Čađ nije parametar koji je uporediv sa evropskom regulativom. To je zastareo parametar, ali, budući da imamo istorijski kontinuitet merenja, možemo na osnovu njega da izvlačimo zaključke o trendovima, rekao je nedavno Čučković na tribini o kvalitetu vazduha, održanoj u Gradskoj kući.

Prisutnost zagađivača u užičkom vazduhu 2018.

 

Pomoć države?
Ministarstvo zažtite životne sredine je na nedavnom sastanku sa predstavnicima Gradske uprave Užicanavelo da će podržati lokalnu samoupravu u nastojanju da reši lokalni problem aerozagađenja.Užice se nada finansijskoj pomoći države kako bi se promenio sistem grejanja u užičkom Domu zdravlja i u Opštoj bolnici i prešlo sa upotrebe mazuta na korišćenje prirodnog gasa.

www.ekologija.gov.rs/ka-boljem-kvalitetu-vazduha-u-uzicu/

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
10 ° C
10 °
10 °
57 %
2.1kmh
0 %
Pet
18 °
Sub
12 °
Ned
6 °
Pon
8 °
Uto
8 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

483 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime