- REKLAMA -
21.3 C
Užice
Početna EKO Budite deo EU Zelene nedelje: Doživimo vodu drugačije

Budite deo EU Zelene nedelje: Doživimo vodu drugačije

- REKLAMA -

Srbija i ove godine obeležava EU zelenu nedelju, skup događaja koji okuplja stotine građana svih uzrasta koji dele viziju zelenije Srbije sa boljim kvalitetom vode, vazduha i zemljišta, manje zagađenja i bezbednom životnom sredinom. Održava se od 5. do 12. juna širom Srbije pod sloganom Doživimo vodu drugačije i fokusiraće se na borbu za kvalitetniju i čistiju vodu. Ovo izdanje nastoji da podigne svest, podstakne dijalog i promoviše rešenja za izazove kao što su nedostatak vode, zagađenje i degradacija ekosistema. Obeležavanje EU zelene nedelje je svedočanstvo sveukupne podrške EU sektora u Srbiji i njene saradnje sa nacionalnim i lokalnim institucijama u tom cilju, u duhu tima Evrope.

Voda je vitalni zajednički resurs koji se prenosi sa generacije na generaciju – resurs koji je neophodan za ljude, za životnu sredinu i za pravednu, održivu i otpornu ekonomiju. Građani širom kontinenta suočavaju se sa porastom prirodnih nepogoda kao što su suše i poplave, koje su izazove sa vodom u EU učinile još ozbiljnijim i donele novu svest o potrebi otpornosti vodnih resursa. Upravo zato se širom Evrope organizuju različite aktivnosti kroz zelenu nedelju, kako bi se skrenula pažnja javnosti i uključile zajednice u rešavanje problema – više informacija možete pronaći ovde.

„Kroz Zelenu nedelju želimo da stvorimo svest, podstaknemo dijalog, promovišemo rešenja za saradnju za rešavanje izazova koje predstavljaju nedostatak vode, zagađenje i degradacija ekosistema. EU ima najjače i najkompletnije ekološko zakonodavstvo na svetu. Zakonodavstvo koje štiti ljude, privredu i naše resurse. U Srbiji ulažemo u veštine i inovacije ljudi, za čistiju i bolju životnu sredinu. Naši projekti pomažu u prečišćavanju vode i podržavaju Srbiju da razvije dobre politike i zakone u oblasti zaštite životne sredine. Pridružite se jednom od naših događaja tokom ove nedelje kako biste saznali više”, kaže ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Događaji u okviru EU Zelene nedelje otvoreni su za građane i odvijaće se u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Vranju, Zaječaru, Sremskim Karlovcima. Uključuju širok spektar aktivnosti posvećenih svim uzrastima radionice, okrugle stolove, eko akcije i takmičenja.

Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine. Evropska unija podržava Srbiju da postigne sopstvene ciljeve u vezi sa zaštitom životne sredine i klimatskim delovanjem, kako bi ih postepeno podigla na nivo standarda EU, uz unapređenje svesti građana, privatnog sektora i medija. EU radi u duhu Tima Evrope sa državama članicama EU prisutnim u Srbiji, sa međunarodnim organizacijama, sa organizacijama civilnog društva i sa privatnim kompanijama, podstičući inovacije. Posvećenost Srbije u doslednom ostvarivanju EU ciljeva u oblasti klime i zaštite životne sredine je od suštinskog značaja za put integracije zemlje i pomoći će Srbiji da efikasnije koristi resurse.

Prelazak na čistu, cirkularnu ekonomiju i preduzimanje akcija za zaustavljanje klimatskih promena, uz oporavak gubitka biodiverziteta i smanjenje zagađenja, podržaće ljude u nastojanjima da imaju pristup čistom vazduhu, čistoj vodi, da poboljšaju ekonomiju i stvore nova radna mesta.


Pratite nas za još novosti o EU Zelenoj nedelji 2024. u Srbiji, a ovogodišnji program EU Zelene nedelje je ovde. Više informacija o mogućnostima koje pruža Evropska unija na teme zaštite životne sredine možete pronaći na sajtu EU mogućnosti.


Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine i podržava Srbiju na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini. Sa preko 580 miliona evra bespovratnih sredstava uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, EU je najveći donator u ovoj oblasti u zemlji.

Pašalić: Nedovoljno radimo na zaštiti zdrave životne sredine

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
78 %
1.3kmh
60 %
Sre
26 °
Čet
26 °
Pet
28 °
Sub
30 °
Ned
35 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime