- REKLAMA -
14.6 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje UVPŠ Bor: Neiskorišćeno 13 miliona namenjenih šumama Zlatiborskog okruga

UVPŠ Bor: Neiskorišćeno 13 miliona namenjenih šumama Zlatiborskog okruga

- REKLAMA -

Svake godine u Zlatiborskom okrugu ostaje neiskorišćeno 13 miliona dinara namenskih budžetskih sredstava namenjenih šumama, a to je dovoljno da se sa 160.000 sadnica pošumi novih 65 hektara, što je veličina 130 fudbalskih terena, saopštili su iz Udruženja vlasnika privatnih šuma Bor iz Užica.

Prema saznanjima Udruženja Bor i podacima do kojih su došli koristeći pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, u Zlatiborskom okrugu na godišnjem nivou najviše novca namenjenih unapređenju stanja šuma dobijaju Opština Bajina Bašta, 3,5 miliona dinara i opštine Priboj i Prijepolje, po dva miliona. Opština Nova Varoš dobije 1,5 miliona namenskih budžetskih sredstava namenjenih šumama, po milion Grad Užice i Opština Čajetina. Sjenica dobije oko 0,8 miliona, Opština Kosjerić 0,5 miliona i  opštine Požega i  Arilje po 0,4 miliona.

–  Udruženje je uočilo da još uvek nijedna lokalna samouprava Zlatiborskog okruga nema donet Program korišćenja sredstava ovog fonda što je uslov za zakonito trošenje ovog novca, napomenuli su iz udruženja Bor najavljujući da će ove godine aktivno zagovarati donošenje tog dokumenta u Gradu Užicu, kako su naveli, jer je nakon prošlogodišnjeg apela udruženih vlasnika šuma ta pozicija planirana u budžetu grada.

–  Udruženje pozdravlja ovaj ohrabrujući signal gradske uprave i poziva građane da se priključe i daju predloge kako unaprediti šume na teritoriji grada, navela je menadžerka projekta Jasminka Dizdarević dodavši da su Priboj i Bajina Bašta u budžetu za 2022. godinu planirali te pozicije.

UVPŠ Bor je pozvao lokalne samouprave u Zlatiborskom okrugu da se ugledaju na Užice, a građane okruga su zamolili da im ukažu na prioritete korišćenja tog novca namenjenog za šume.

UVPŠ Bor, podsetimo, sprovodi projekat Šuma za šume – vlast za građane uz podršku projekta Vlade Švajcarske Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT kojeg sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Projekat će sprovoditi do marta 2023. godine  sa ciljem, kako su naveli, da doprinesu namenskom i transparentnom trošenju sredstava budžetskog fonda za šume u opštinama Zlatiborskog okruga.

Bor: Neophodan Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za šume

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
14.6 ° C
14.6 °
14.6 °
97 %
1.4kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime