- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Bez dogovora proizvođača i otkupljivača malina o povećanju otkupne cene tog voća

Bez dogovora proizvođača i otkupljivača malina o povećanju otkupne cene tog voća

- REKLAMA -

Predstavnici proizvođača malina iz udruženja “Vilamet” i otkupljivači nisu juče postigli nikakav dogovor oko povećanja otkupne cene tog voća, već su vlasnici hladnjača tražili dodatni rok od sedam dana da utvrde da li mogu da podignu sadašnju ponuđenu cenu od 220 do 250 dinara po kilogramu.

To je agenciji Beta, posle sastanka koji je u Arilju trajao skoro tri sata, rekao potpredsednik Udruženja “Vilamet” Lazar Todorović.

“Otkupljivači, vlasnici hladnjača nisu se izjašnjavali koliko mogu da povećaju sadašnju otkupnu cenu, već su tražili novih sedam dana da utvrde da li su u mogućnosti da je povećaju i koliko”, rekao je Todorović.

Dodao je da su otkupljivači rekli da bi za tri nedelje većina njih trebalo da potpiše ugovore sa kupcima, pa će tada, kako su rekli, biti jasnije koliko mogu da plate malinu domaćim proizvođačima.

Udruženje “Vilamet” traži da se malina od početka berbe do kraja plati po jedinstvenoj ceni od 350 dinara.

Sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede Srbije Aleksandar Martinović koji je, prema rečima Todorovića, tražio da otkupljivači naprave “pomak u otkupnoj ceni”.

Todorović je rekao da će se na sastanku udruženja odlučiti šta će se dalje preduzeti.

Proizvođači iz tog udruženja su ranije najavljivali protest pred Vladom Srbije ako se ne nađe zadovoljavajuće rešenje, jer smatraju da je sadašnja otkupna cena niska, obzirom na to da se maline u trgovinama prodaju po ceni od oko 1.600 do 2.000 dinara za kilogram.

Rod malina je, kako je rekao Todorović, ove godine podbacio u Srbiji za 50 odsto, a manji je i u zemljama koje su najveći proizvođači: Poljskoj, Ukrajini i Čileu, zbog čega je i ponuda na tržištu manja, pa je “nelogično da cena ne raste za proizvođače, ali raste kod trgovaca”.

Prošle godine maline su otkupljivane po 180 do 200 dinara po kilogramu.

Todorović je rekao da su otkupljivači na sastanku rekli da upravo podižu kredite i da je u toku njihovo odobravanje, te da bi zaostala plaćanja za već predate maline uskoro trebalo da budu izmirena.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime