- REKLAMA -
11.6 C
Užice
Početna UEko Bečejprevozu poveriće javni prevoz u Užicu na 25 godina

Bečejprevozu poveriće javni prevoz u Užicu na 25 godina

- REKLAMA -

Odbornici Gradske skupštine Užica na 15. sednici su dali saglasnost na Konačan nacrt javnog ugovora o poveravanju obavljanja delatnosti javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Užica.

Ugovor je vredan 4,4 milijarde dinara.

Foto screenshot Jutjub kanal SO UE

Javnim ugovorom će taj posao poveriti na 25 godina dosadašnjem javnom prevozniku Bečejprevozu, kao jedinom ponuđaču na javnom pozivu od 20. avgusta za izbor prevoznika po modelu javno- privatnog partnerstva sa elementima koncesije.

Član Komisije za sprovođenje javne nabavke Nataša Vukašinović je podsetila da je javni poziv trajao 69 dana, te da je konkursna dokumentacija bila dostupna na portalu javnih nabavki posredstvom kojeg je 28. oktobra održano javno otvaranje ponuda.

Vukašinović je navela da je Komisija zaključila da je ponuda Bečejprevoza bila prihvatljiva i da je ta firma ispunila zakonom propisane uslove i one predviđene konkursnom dokumentacijom.

Podsetimo, na poslednjoj 7. sednici 24. decembra prošle godine, Skupština grada Užica je usvojila predlog koncesionog akta za poveravanje komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Užica koji vodi javno-privatnom partnerstvu.

Najavljuju vožnju gradskim prevozom do zaštite životne sredine(AUDIO)

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj Slobodan Šiljković tokom obrazloženja predloga za skupštinkom govornicom je podsetio da je oko godinu i po dana trajala priprema postupka i dokumentacije.

  • Realizacija ovog projketa bi doprinela pobošljšanju i unapređenju komunalne delatnosti, omogućavajući održivi sistem prevoza u gradu na duži vremenski period. Kao najvažniji cilj ovog projekta je pružanje kvalitetene komunalne usluge uz postizanje efekta zaštite životne sredine smanjenjem emisije ugljen-dioksida i svih drugih štetnih sastojaka kao što su azotni-oksidi, mikročestice, ugljen-monoksidi, štetni ugljovodonici, izduvni gasovi, navodio je gradski većnik podsetivši da je bio raspisan konkurs za autobuse na CNG, na komprimovani prirodni gas.

Prevoznik će imati obavezu da u roku od dve godine nabavi 23 vozila na komprimovani prirodni gas i da sa najmanje 11,5 miliona evra izgradi pumpu, kompresorsku stanicu. Prema navodima Šiljkovića, vozila na gas biće polovna jer nova na CNG koštaju oko 300 000 evra. Najavljuju da će najmanje deset autobusa biti prilagođeno osobama sa invaliditetom.

Najavljuju iz lokalne samouprave o trošku privatnog partnera i uvođenje elektronskog sistema naplate karata kao u beogradskom gradskom prevozu, odnosno elektronsku dopunu bus kartice umesto gotovinske prodaje karata u autobusu.

Autobuska stanica biće data na upravljanje istom prevozniku.

  • On je davao 500 000 mesečno naknade Grdau Užicu i čak su bili u minusu. Kontrolisao ih je JP Užice razvoj, rekao je gradski većnik pojasnivši da se na Autobuskoj stanici retko ko može obogatiti.

Gostujući u emisiji na TV5 Užice, gradski većnik je napomenuo da cena peronske karte više neće biti stotinu dinara jer se očekuje odluka Vlade koja definiše iznose peronske karte po kategorijama stanica.  Autobuska stanica u Užicu pripada drugoj kategoriji, pa iz Grada Užica spominju mogućnost da cena peronske karte bude i niža od dosadašnje.


Đokić: Ceo ugovor na korist prevozniku


Odbornici Zdrave Srbije i iz redova Srpske stranke Zavetnici nisu podržali ugovor o poveravanju javnog prevoza putnika privatnom partneru nazivajući ga štetnim po grad i građane.

Na skupštinskim sednicama krajem prošle i ove godine, predlagali su odbornici Užičke odbrambene lige, Zdrave Srbije(sada Zavetnici) da lokalna samouprava osnuje preduzeće za obavljanje te komunalne delatnosti, smatrajući da bi usluga bila sigurnija i kvalitetnija.

Gradski većnik Šiljković je odgovorio da bi lokalnu samoupravu skupo koštalo da samo osnuje preduzeće za tu delatnost.

Odbornik Zdrave Srbije Marko Đokić je raspisan tender nazvao sumnjivim pojasnivši da praksa ocenjuje da je svaki tender sa jednim ponuđačem apsolutno namešten tender.

  • Tenderska dokumentacija je bila prilagođena samo jednom ponuđaču i isključivo jednom ponuđaču. Kao da je tendersku dokumentaciju pisao Bečejprevoz, a ne Grad Užice, istakao je Đokić.

On je ukazao da ugovorom nije jasno definisan kvalitet usluga i da nedostaju naznačene stavke koje prevoznik, privatni partner, mora ispuniti.

Spomenuvši da ugovor predviđa da vozila treba da budu na metan ili dizel gorivo najmanje euro tri motora, Đokić je rekao da je otvorena mogućnost da Bečejprevoz nabavi sva vozila sa gorivom najniže definisanog kvaliteta.

Đokić je napomenuo da, prema ugovoru vrednim 4,4 milijarde, prevoznik treba da izdvoji milion godišnje za održavanje stanice, što smatra da je nedovoljno. Smatra Đokić i da je nelogično da privatni partner nema obavezu da investira u novine koje će ostati gradu.

Ukazao je Đokić da u ugovoru piše da prevoznik treba da nabavi najmanje 16 klimatizovanih vozila, mlađih od 20 godina, ali i da je navedeno da nije u obavezi da ih i koristi na terenu.

Prema javnom ugovoru, prevoznik može pismeno da podnese zahtev za raskidom ugovora sa otkaznim rokom od 30 dana u slučaju da Grad Užice ne izmiruje svoje ugovorne obaveze prema prevozniku duže od dva meseca.

  • U ovom slučaju prevoznik zadržava pravo naknade štete u visini izgubljene dobiti za celokupni ugovoreni posao, zbog raskida ugovora usled neispunjavanja ugovornih obaveza druge ugovorne strane, navedeno je u ugovoru, usvojenom na 15. skupštinskoj sednici.

Đokić je rekao da je u članu o raskidu javnog ugovora provućeno da se naknada štete odnosi na celokupnu, a ne sprovedenu investiciju.

  • Ukoliko za deset godina neko raskine ovaj ugovor, građani i Grad Užice će platiti 4,4 milijarde dinara odštete tom prevozniku… Ceo ugovor ide na korist prevozniku, a ne Gradu, naglasio je odbornik Zdrave Srbije.

Đokić je podsetio da je Grad sklopio ugovor sa Bečejprevozom u aprilu 2015. godine i da se obavezao da uprilikom javno grdaskog i prigradskog prevoza koristi niskopodne, klimatizovane autobuse mlađe od deset godina, što Đokić smatra da nisu ispunili.

  • Niti su bili tako mladi autobusi. Prosečna starost autobusa je oko 20 godina. Nisu bili klimatizovani, jer je bilo autobusa koji su išli sa otvorenim vratima da bi rashladili putnike, dodao je Đokić.

Član Gradskog veća Šiljković je rekao da je i njemu smetalo što autobusi nisu imali klimu, ali je dodao da u starom ugovoru nije bilo naznačeno da vozila treba da budu klimatizovana.

Spomenuvši da su u pripremi dokumentacije pomogli konsultanti koji se isključivo bave javno- privatnim prevozom, Slobodan Šiljković je rekao da oko deset odsto predloga projekata dobije pozitivna mišljenja od Ministarstva finansija i Komisije za javno- privatna partnerstva i koncesije Vlade Srbije.

Šiljković je napomenuo da se sada voze autobusi na euro dva i euro tri.

  • Euro dva su 20 puta zagađeniji nego euro šest, a CNG je mnogo bolji i energetski efikasniji nego euro šest, dodao je on spomenuvši da su autobusi euro tri navedeni u periodu pripreme do uređenja kompresorske stanice za punjenje autobusa i uvođenja CNG.

Gradski većnik zadužen za saobraćaj je rekao da je najmanje deset firmi samostalno ili udruženo ispunjavalo uslove za prijavu na javni poziv za privatnog partnera.

Osvrnuvši se na raskid ugovora i zamerke odbornika Đokića, Šiljković je naveo da je obostrana naknada štete, izgubljene dobiti sudskim sporom, u slučaju da jedna partner ne ispuni ugovorne obaveze.

Naglasivši da tenderska dokumentacija nije bila prilagođena jednom ponuđaču, članica komisije za sprovođenje javne nabavke Nataša Vukašinović je dodala da je urađena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te da je obezbeđena konkurencija i da su poštovana načela Zakona o javnim nabavkama.

Konačan nacrt javnog ugovora o poveravanju obavljanja delatnosti javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Užica je usvojen na 15. sednici Skupštine sa 43 glasa odbornika, sa sedam protiv i jednim uzdržanim.

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
95 %
1.1kmh
60 %
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
20 °
Ned
21 °
Pon
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime