- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Bazzum džez festival u Užicu

Bazzum džez festival u Užicu

- REKLAMA -

Bazzum džez festival drugi po redu održaće se od 25. do 27. maja u Narodnom pozorištu u Užicu. Organizator festivala je Udruženje ljubitelja džeza Jazzere Užice koje ove godine slavi trideset godina postojanja, a pokrovitelj Festivala je Grad Užice. Organizatori najmlađeg džez festivala u Srbiji su ljubiteljima džeza u Užicu omogućili da čuju i vide svetski poznate džez muzičare Renata Kika i Stiv Karington bend iz Amerike.

Gradski većnik Ratko Trmčić je naveo da mu je drago da se Bazzum džez festival Udruženja ljubitelja džeza našao na mapi kulturnih manifestacija našeg grada.

Ovaj festival ide u susret Prestonici kulture Srbije 2024. godine, koja će se u Užicu obeležiti sledeće godine. I ovaj Festival će biti deo tih kulturnih dešavanja, a nadamo se da će ovaj festival biti tradicionalan i dati podstrek mladim muzičarima da se bave ovom vrstom muzike. Ove godine imamo i goste iz inostranstva, a ovim putem pozivam sve sugrađane da isprate ova festival i da uživaju u nastupu vrhunskih muzičara, rekao je Trmčić i čestitao Udruženju jubilej od 30 godina postojanja.

Radiša Selaković iz Udruženje ljubitelja džeza Jazzere Užice i ispred organizacionog odbora Bazzum festivala je naveo da su dobili veliko poverenje od lokalne samouoprave da kao inicijatori i osnivači Bazzum festivala budu organizatori i realizatori čitavog projekta festivala.

– Ovo je najmlađi džez festival u Srbiji i posle godinu dana smo uspeli da napravimo internacionalni, respektabilni džez festival. Ovom prilikom bih se zahvalio lokalnoj samoupravi na empatiji koju su imali za sve ono što radi naše Udruženje, kao i svim sponzorima na podršci, rekao je Selaković.

Prvog dana Festivala 25. maja biće organizovana promocija monografije Beogradski džez festival 1971-2020. autora Vojislava Pantića.

Taj prvi dan želimo da posvetimo Udruženju ljubitelja džeza i da sugrađane upoznamo sa užičkom džez scenom. To veče će u 19 i 30 časova u Narodnom pozorištu u užicu nastupiti hor Glas kao naši gosti, nakon toga nastupaju dva benda užičke džez scene Džez balans i Džez repablik, naveo je Selaković.

Foto: Grad Užice

Drugog dana 26. maja u 16 časova biće održana muzička radionica Kako se služa džez? koju vode Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov u Srednjoj muzičkoj školi Vojislav Lale Stefanović gde će biti polaznici ove škole i škole Ars nova. Oni već nekoliko godina tu radionicu drže po džez festivalima.

U večernjem terminu u 19 i 30 časova nastupiće italijansko austrijski džez pijanista Renato Kiko. Nakon njega nastupa Jovan Maljoković septet.

Poslednjeg dana Festivala 27. maja u 16 časova u Gradskom kulturnom centru biće održana promocija publikacije Dug put do Bazzuma autora Zorana Jeremića. Knjiga predstavlja istorijski pregled razvoja džeza u Užicu od 50 godina prošlog veka do današnjih dana sa posebnim osvrtom na rad Udruženje ljubitelja džeza Užice.

Foto: Grad Užice

Od 19 časova i 30 minuta u Narodnom pozorištu Užice nastupa pank džez bend Nemanja Zlatarev i FunktastiCoalition Group.

Zvezda celog festivala su amerikanci, kvinetet Steve Carrington Band. Steve Carrington je saksofonista, koji će doći sa trubačem Isakom Hendriksom i pijanistom Cyrus Chestnut koga smatraju da je među 10 najboljih džez pijanista u svetu, rekao je Selaković.

Karte po ceni od 600 dinara za pojedinačni koncert i komplet karata za četiri koncerta od 2000 dinara se mogu nabaviti na biletarnici Narodnog pozorišta Užice.

Jubilej Udruženje ljubitelja džeza Jazzere

Udruženje ljubitelja džeza Jazzere Užice je osnovano 1993. godine u teška vremena, kada se skupina entuzijasta džez muzike okupila i napravila Udruženje s ciljem da se pobegne od tekućih zbivanja. U početku je to bila entuzijastična aktivnost, krajem 90 godina se nije mnogo ni radilo, obnovili smo priču 2013. godine, a u značajnoj meri smo krenuli da promovišemo džez ne samo u ovom gradu već i u regoionu sa ciljem da napraivmo užičku džez scenu.  Mislim da smo na dobrom putu za tako nešto, što će pokazati i ovaj Bazzum džez festival.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime