- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Bazen na Gradskoj plaži pukao zbog nedovoljno armature i betona

Bazen na Gradskoj plaži pukao zbog nedovoljno armature i betona

- REKLAMA -

Na bazenu na gradskoj plaži u Užicu do pojave naprsline dovela je nedovoljna količina ugrađene armature u gornju zonu ploče bazena prema izveštaju docenta na katedri za građevinsku geotehniku beogradskog Građevinskog fakulteta dr Miloša Marjanovića koji je izložen na sednici Skupštine grada Užica krajem prošle godine.

On je naveo da je marka betona 20, umesto projektovane marke betona 30, te da je do oštećenja podne obloge (pločica) doveo sledeći redosled izvođenja radova: izbetonirana je armirano-betonska ploča u trenutku kada je akumulacija (plaža) bila ispražnjena, da bi se njenim punjenjem ploča savila vertikalno naviše, a onda su na taj deformisani oblik ploče nalepljene krute pločice.

Kako prenosi Politika Marjanović, član tima stručnjaka koje je grad angažovao da utvrde uzroke nastanka problema, je predložio je da se podne obloge zamene elastičnim sistemom, te upozorio da se pažljivo vrši pražnjenje i punjenje bazena i plaže. Uz to naglasio da investitor, grad Užice, treba da donese odluku šta dalje, o čemu mora da se uradi projekat sanacije s uslovima izvođenja radova, dinamikom i cenom koštanja.

U diskusiji odbornika, na sednici koja je održana krajem prošle godine na kojoj je Marjanović predstavio izveštaj, Vladan Virijević se zapitao ko je odgovoran što nije ugrađena dovoljna količina armature, ocenivši da su izvođači radova loše radili na ovom poslu.

Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević istakla je da će svi koji su napravili propust odgovarati za nastale greške, a da grad neće iz budžeta izdvajati sredstva za sanaciju. Kako Politika navodi ona je naglasila da će nadležne institucije morati da se u narednom periodu pozabave projektantima i izvođačima koji su učestvovali u rekonstrukciji bazena.

Podsećamo da je na ovom nevelikom bazenu, nakon jednogodišnje rekonstrukcije, iznenada puklo dno upravo kad su radovi završavani, navodi Politika. To dečje kupalište nalazi se uz gradsku plažu, a pukotina na njemu pojavila se kod podizanja ustava na brani Đetinje pri redovnom pražnjenju vode iz plaže.

Izveštaj o razlozima oštećenja rekonstruisanog bazena na plaži u četvrtak pred odbornicima

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
73 %
1.6kmh
3 %
Ned
26 °
Pon
27 °
Uto
25 °
Sre
4 °
Čet
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime