- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Batut: Biće važno i ispitivati namirnice nakon požara(VIDEO)

Batut: Biće važno i ispitivati namirnice nakon požara(VIDEO)

Pratimo situaciju, prekoračenja zagađenja nema, kažu nadležni iz ZZJZ Užice i Batuta. Napominju da bi nakon požara trebalo voditi računa o emisijama štetnih gasova koje su malog intenziteta sa dugotrajnim trajanjem, o uzgoju životinja u tim zonama i ispitivati namirnice poput jaja, mleka, mesa u tom regionu

- REKLAMA -

Uz napomenu da merenja kvaliteta vazduha u Užicu tokom požara na deponiji Duboko ne pokazuju zagađenje iznad dozvoljenih granica, iz Zavoda za javno zdravlje Užice su naveli da ipak ne isključuju mogućnost prisustva štetnih čestica u vazduhu koje postojeći merni instrumenti u Srbiji nisu u stanju da registruju.

Foto screenshot ZZJZ Užice

Marija Palikuća, direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice, napomenula je da je u toku postavljanje stanice kod vrtića u Sevojnu, gde je juče bio najveći nanos dima, vazdušne gasne mase.

  • Merimo zagađenost vazduha i sve parametre koje mogu raditi akreditovane laboratorije u Srbiji. Znači, van tih mogućnosti ne možemo. (…) Iz sata u sat se meri. Merimo dvadesetčetvoročasovno, što ne znači da povremeno ne dolazi do promene tih parametara, ali oni nijednog trenutka nis prešli granične vrednosti., kazala je direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Marija Palikuća istakavši da stanovništvo ne treba da bude u panici i da ne treba da shvataju preporuke Zavoda kao da je već došlo do vanrednog stanja koje će narušiti njihovo zdravlje već kao preventivu.

Bez obzira što ne merimo dioksine i furane, oni postoje, napomenula je Branislava Matić iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Nezadovoljni i meštani i stranke zbog požara(AUDIO)

U Lunovom selu kod Užica, bliže deponiji Duboko, postavljena je mobilna automatska merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine. 
Prema navodima Ministarstva zaštite životne sredine, stanica je opremljena instrumentima za merenje koncentracije suspendovanih čestica RM10 i RM2.5, sumpor-dioksida SO2, azot-dioksida NO2, ugljen-monoksida SO, benzena, toluena i ksilena. // Foto izvor ekologija.gov.rs/

Prognoza vremena za područje deponije Duboko: Bez padavina u subotu

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime