- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Srbija i region  Ambasador Žiofre za FoNet: Važna nam je energetska bezbednost

 Ambasador Žiofre za FoNet: Važna nam je energetska bezbednost

- REKLAMA -

Energetska bezbednost partnera je veoma važna za EU i zato je odobreno da se zaštiti uvoz nafte i gasa za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je danas FoNetu šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre poručivši da Unija očekuje brzo i potpuno usklađivanje regiona sa restriktivnim merama EU koje se odnose na ruski napad na Ukrajinu.

U pisanom odgovoru na pitanje FoNeta, šef delegacije EU u Srbiji je podsetio da je EU u petak usvojila peti paket sankcija Rusiji,  ali je u isto vreme odobrila izuzetke sa svoje evropske susede, uključujući Srbiju, kako bi obezbedilo njihovo sigurno snabdevanje naftom i gasom.

–  Cilj sankcija je da se zaustavi nepromišljeno, nečovečno i agresivno ponašanje ruskih trupa i jasno stavi do znanja donosiocima odluka u Kremlju da njihova nelegalna agresija ima visoku cenu, predočio je Žiofre.

On je dodao da je EU usvojila izuzetke odobravajući da se obave neophodne transakcije da bi se obezbedio uvoz gasa i nafte za evropske susede, uključujući Srbiju, zemlje evropskog ekonomskog prostora i Švajcarsku.

Žiofre je podsetio da je prošle nedelje Savet EU doneo odluku da Srbiji i partnerima na Zapadnom Balkanu odobri da se pridruže zajedničkoj budućoj nabavci gasa za EU, posebno LNG, kako bi se smanjila zavisnost evropskih zemalja od ruskog gasa, u duhu solidarnosti i koristi od boljih uslova kada se to čini zajednički.

Istovremeno, pojačana je podrška u sektoru energetike, obezbeđujući finansiranje investicija u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, izgradnju i obnovu transbalkanskog energetskog koridora, da bismo smanjili zavisnost od fosilnih goriva, ali i pristup energiji iz različitih izvora.

Mihajlovićeva u Beču: Energetska bezbednost najvažnija globalna tema, zelena agenda ključna za energetsku stabilnost i bezbednost

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
73 %
1.6kmh
3 %
Ned
26 °
Pon
27 °
Uto
25 °
Sre
4 °
Čet
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime