- REKLAMA -
12.5 C
Užice
Početna EKO UEko Za zamenu ložnih uređaja 45 miliona, raspisani pozivi za građane i privredne...

Za zamenu ložnih uređaja 45 miliona, raspisani pozivi za građane i privredne subjekte (AUDIO)

Na raspolaganju ukupno 45 miliona dinara za zamenu ložnih uređaja u domaćinstvima na čitavoj teritoriji Užica, prvi put mogu učestvovati i vlasnici objekata u postupku legalizacije

- REKLAMA -

Grad Užice je raspisao javne konkurse pozivajući građane Užica i privredne subjekte da, saradnjom, zamene uređaje za loženje i uz subvenciju sprovedu mere smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada Užica.

Grad Užice i Ministarstvo zaštite životne sredine su opredelili ukupno 45 miliona dinara podsticaja, posredstvom javnih konkursa, za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, kotlova na prirodni gas i kotlova ili etažnih peći, peći i šporeta na drvni pelet.

Pojedinačno će sufinansirati najviše do polovine vrednosti ukupne investicije sa PDV-om. Najviše novca, 30 miliona, izdvojili su za nabavku kotlova na prirodni gas(koji treba da imaju najmanji stepen efikasnosti > 90%), odnosno do 100.000 dinara sa PDV-om po domaćinstvu.

Ukupno je deset miliona na raspolaganju za nabavku kotlova, peći i šporeta na pelet koji moraju zadovoljiti posebne standarde. Bespovratnih do 100.000 dinara sa PDV-om izdvojiće za kotlove i peći u sistemu grejanja, dok će do 70. 000 dinara sa PDV-om iznositi subvencija za peći i šporete na pelet.

Za toplotne pumpe je predviđeno ukupno pet miliona dinara, odnosno do 200.000 dinara sa PDV-om po pojedinačnom projektu.

Domaćinstva koja ostvare pravo na sufinansiranje mogu nabaviti dobra ili usluge isključivo od privrednih subjekata izabranih posredstvom javnog konkursa.

–  Grad će vršiti prenos sredstava isključivo privrednim subjektima, kao direktnom korisniku, a ne građanima kao krajnjim korisnicima, ali tek nakon što pojedinačni krajnji korisnik izvrši uplatu direktnom korisniku celokupnu svoju obavezu i nakon završetka realizacije mere, piše u javnom konkursu uz napomenu da privredni subjekti do 30. novembra treba da dostave Gradskoj upravi zahtev za isplatu sredstava za sufinansiranje mera energetske sanacije po osnovu obavljenih radova ili izvršenih usluga.

Poziv vlasnicima kuća sa čitave teritorije grada

Posredstvom raspisanog Javnog konkursa za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada Užica, finansijsku podršku mogu dobiti vlasnici porodičnih kuća i stanova u Užicu, bez obzira na zone stanovanja.

Potrebno je da su izmirili dospele obaveze po osnovu poreza na imovinu, da  žive u tim stambenim objektima i da imaju dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji, građevinsku dozvolu dobijenu kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole ili iz postupka legalizacije, rešenje o ozakonjenju ili potvrdu o podnetom zahtevu za ozakonjenje.

–  Prvi put ove godine je dozvoljeno javljanje objektima koji su u postupku legalizacije s tim što se podrazumeva da su predata sva potrebna dokumenta do izdavanja rešenja o legalnosti, odnosno o ozakonjenju objekta, što podrazumeva izveštaj o zatečenom stanju i elaborat geodetskih radova( (prim. aut. osim za nabavku kotla na gas, jer rešenje o izvođenju radova na ugradnji gasne instalacije izdaju samo za legalne objekte) koji se predaju Gradskoj upravi za urbanizam, istakla je članica Gradskog veća Nada Jovičić spomenuvši da pravo učešća imaju i učesnici prethodnih javnih konkursa za sufinansiranje mere energetske efikasnosti, osim onih koji su odustali od sprovođenja mera ili oni koji su iskoristili subvenciju za nabavku ložnih uređaja. Uslov je i da kuća nije priključena na gradski toplovod, odnosno da stambena zgrada za kolektivno stanovanje nema tehničkih mogućnosti za priključenje na gradski toplovod.

Konkurs za građane je otvoren do 19. maja.

Do 3. maja se privredni subjekti koji se bave proizvodnjom, uslugama, prodajom i ugradnjom uređaja za grejanje mogu odazvati raspisanom Javnom pozivu  radi učešća u zameni uređaja za loženje u domaćinstvima.

Na javnom konkursu mogu učestvovati privredni subjekti koji nabavljaju, isporučuju, izvode radove i ugrađuju materijale, opremu i uređaje, a koji su upisani u registar Agencije za privredne registre i registrovani kao privredna društva i preduzetnici najmanje šest meseci od dana podnošenja prijave. Potrebno je da su izmirili dospele obaveze po osnovu javnih prihoda, da imaju ateste za materijale i proizvode, ali ne i pokrenut stečajni postupak nad njima ili postupak likvidacije.

Konkursne dokumentacije su dostupne na internet stranici Grada Užica gde će objaviti i preliminarne liste.


Prema navodima Nade Jovičić, oko hiljadu građana Užica je prošle godine uz subvenciju primenilo neku od mera energetske efikasnosti u svojim domovima.

Kotao na gas je prošle godine nabavilo 435 vlasnika porodičnih kuća.

Jovičić je navela da će ove godine raspisati i javni poziv za zamenu stolarije i termoizolaciju, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, ali i da će pet miliona dinara izdvojiti za javni poziv socijalnim kategorijama stanovništva za dodelu ložnih uređaja.


Zavod za javno zdravlje Užice od početka godine beleži 45 dana tokom kojih je u vazduhu bilo više od dnevno dozvoljenih koncentracija čestica PM 10.

Izabrali privredne subjekte za ugradnju solarnih panela u Užicu

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.5 ° C
12.5 °
12.5 °
72 %
1.7kmh
1 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
19 °
Pet
12 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime