- REKLAMA -
19.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Đokić(Zdrava Srbija): Štetan ugovor o poveravanju javnog prevoza putnika privatnom partneru Bečej...

Đokić(Zdrava Srbija): Štetan ugovor o poveravanju javnog prevoza putnika privatnom partneru Bečej prevoz

Odbornici Skupštine grada Užica su na 15. sednici usvojili Predlog odluke o davanju saglasnosi na konačan nacrt javnog ugovora o poveravanju obavljanja delatnosti javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Užica

- REKLAMA -

Odbornici Zdrave Srbije u Skupštini grada Užica, nisu podržali štetan ugovor o poveravanju javnog prevoza putnika privatnom partneru Bečej prevoz. Vrednost ugovora iznosi 4,4 milijarde dinara i njegovo trajanje predviđeno je na 25 godina.

Praksa ocenjuje da je svaki tender sa jednim ponuđačem, apsolutno namešten tender.

Ocenjujemo da su uslovi konursa bili krajnje sumnjivi, pa je tako uslove konursa mogao da ispuni samo jedan ponuđač, odnosno onaj za koga je ovaj i ovakav posao spremljen. Period trajanja ugovora od 25 godina posebno je privukao pažnju, jer prevoznik kome se na raspolaganje daje autobuska stanica i svi pripadajući objekti ne obavezuje da nešto kapitalno investira i time se oduži zajednici koja mu je posao i poverila.

Kada pogledamo činjenicu, da grad ni ranije nije ovog prevoznika kontrolisao i pratio da li vozila ispunjavaju ugovornu obavezu, čemu se možemo nadati u novom dosta liberalnijem ugovoru. Možemo da pretpostavimo, da ćemo se i dalje voziti u autobusima prosečne starosti 20 godina, bez adekvatnog sistema za rashlađivanje, neprilagođene osobama sa invaliditetom, kao i majkama sa malom decom.

Vrednost ovog ugovora su predlagači hteli vešto da sakriju, ali jednostavnim matematičkim izračunavanjem došli smo do iznosa od 4.419.423.312,6 dinara. Ukoliko u nekom narednom periodu, grad Užice odluči da raskine ovaj ugovor, dužni smo da privatnom partneru isplatimo naknadu štete za izgubljenu dobit u okviru ukupnog ugovorenog, a ne realizovanog ugovora. Iznos koji smo dužni platiti privatnom partneru u slučaju raskida ugovora, ekvivalentan je novčanom iznosu potrebnom za potpunu rekonstrukciju svih obrazovno vaspitnih objekata na teritoriji grada kao i dečijeg dispanzera. Kao sredstvo obezbeđenja, grad Užice će morati da privatnom partneru dostavi blanko menice, koje će druga strana u slučaju spora moći iskoristiti i tako naplatiti ugovorom definisanu izgubljenu dobit.

Zahtevali smo da se ugovor vrati predlagaču na ponovno razmatranje i  izmenu spornog sadržaja, kako bi sačuvali interese grada i korisnika usluga, ali bezuspešno, jer su članovi vladajuće koalicije besomučno izlazili i po zadatom šablonu hvalili predlog, što su kasije tokom glasanja i podržali. Protiv ovog predloga bili su samo odbornici Zdrave Srbije Užice.

Autor: Marko Đokić, odbornik Zdrave Srbije u Skupštini grada

Najavljuju vožnju gradskim prevozom do zaštite životne sredine(AUDIO)

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
19.5 ° C
19.5 °
19.5 °
52 %
6.7kmh
2 %
Uto
18 °
Sre
20 °
Čet
20 °
Pet
13 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime