- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje ZZJZ Užice: Nije narušen kvalitet vazduha u Užicu (VIDEO)

ZZJZ Užice: Nije narušen kvalitet vazduha u Užicu (VIDEO)

- REKLAMA -

Nije došlo do narušavanja kvaliteta vazduha u proteklih 10 dana prema preliminarnim podacima merenja kvaliteta vazduha koje je dobio Zavod za javno zdravlje Užice u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, navela je vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje Užice Marija Palikuća.

Nisu zabeležena ni prekoračenja graničnih vrednosti PM 2,5 čestica na mernom mestu kod Narodne biblioteke Užice, a ni na automatskoj stanici Agencije za zaštitu životne sredine, koja se nalazi nedaleko od gradske merne stanice, nisu od momenta požara do danas do 14 časova zabeležena prekoračenja graničnih vrednosti sumpor dioksida, azot dioksida, a nije bilo ni prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti, kazala je Palikuća.

Ona je istakla da će Agencija za zaštitu životne sredine sutra omogućiti užičkom ZZJZ da postavi mernu automatsku stanicu u Lunovom Selu pa će moći iz minuta u minut da se prate vrednosti određenih parametara koji doprinose zagađenju vazduha.

Informacije o stanju ambijentalnog vazduha i njegovom kvalitetu na teritoriji grada Užica građani tokom dvadesetčetiri časa mogu dobiti na telefon 064857752124.

Prema rečima direktora Zdravstvenog centra Užice Aleksandra Lazića u proteklom periodu tokom požara na deponiji Duboko nijedno lice se nije javilo i zatražilo pomoć zbog tegoba prouzrokovanih tim događajem.

U okviru naših zdravstvenih ustanova smo podigli stepen budnosti na jedan viši nivo. Svi lekari i ekipe su upućene u stanje na terenu. Apelujem da se građani pridržavaju mera bezbednosti i da se sklanjaju od izvora većeg dima, rekao je Lazić.

Sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić koja je po nalogu ministarke zaštite životne sredine bila u Regionalnom centru za upravljenje otpadom Duboko je navela da deluje da je danas situacija na deponiji bolja i kako je rekla po rečima kolega iz sektora za vanredne situacije da je požar donekle lokalizovan, da ne može da se širi.

Ovde smo i da razgovaramo sa građanima da im objasnimo kako je došlo do požara i da svi radimo sve što možemo da se požar gasi. Radi se danonoćno, donose se zemlja i voda koji se istovremeno mešaju sa otpadom. Nadamo se da će požar u narednih nekoliko dana da se smanji. Sa stanovišta Ministarstva zaštite životne sredine kvalitet vazduha se meri konstantno i za sada je dobar, navela je Jokić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime