- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje ZZJZ Užice: Epizodna povećanja vrednosti suspendovanih čestica

ZZJZ Užice: Epizodna povećanja vrednosti suspendovanih čestica

- REKLAMA -

Kako su naveli iz Zavoda za javno zdravlje Užice preliminarni rezultat merenja srednje dnevne vrednosti ukupnih suspendovanih čestica (TSP) na mernom mestu iznad deponije Tatinac, Rezervoar Duboko, kuća Drčelić pokazuje prekoračenje granične vrednosti 260 µg/m(granične vrednosti 120µg/m3  ) za ponedeljak, 13. maj.

 

Zavod za javno zdravlje Užice, Agencija za zaštitu životne sredine i Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Beograd preko mernih stanica neprekidno prate koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na široj teritoriji grada Užica, sa posebnim osvrtom na situaciju u vezi sa pojavom požara na deponiji Duboko Užice.

Prema preliminarnim rezultatima merenja srednje dnevne vrednosti PM 10 frakcije suspendovanih čestica na mernom mestu Lunovo selo za ponedeljak, 13. maj pokazuje prekoračenje granične vrednosti, iz razloga povećanja vrednosti koji se dogodio u ranim jutarnji satima. Na ostalim mernim mestima nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti
zagađujućih materija. U pojedinim periodima dana (npr. rani jutarnji sati), događaju se epizodna povećanja vrednosti suspendovanih čestica što je u slučaju mernog mesta Lunovo selo podiglo srednju dnevnu vrednost PM10 frakcije suspendovanih čestica iznad
granične vrednosti, naveli su iz ZZJZ Užice.

Preporuka užičkog ZZJZ građanima je da u delu dana kada se oseća neprijatan miris na paljevinu duže ne borave na otvorenom i drže zatvorene prozore na stambenim objektima. Kako su naveli to se pre svega odnosi na najosetljiviji deo populacije decu, trudnice, osobe koje boluju od hroničnih plućnih i kardiovaskularnih, kao i drugih akutnih i hroničnih bolesti u kojima je već kompromitovana plućna funkcija. Iz preventivnih razloga iz ZZJZ Užice preporučuju da građani drže zatvorene prozore na stambenim objektima u toku noći zbog eventualnog epizodnog pogoršanja vazduha.

Detaljnije informacije su na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice
https://zavodue.org.rs/aerozagadjenje/

Usrednjene satne izmerene vrednosti zagađujućih materija u vazduhu na mernim mestima Užice, Sevojno i Lunovo Selo kao i indeks kvaliteta vazduha u poslednjem satu, možete pronaći na linku Agencije za zaštitu životne sredine: http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledstanica.php.

Usrednjene satne izmerene vrednosti zagađujućih materija u vazduhu na mernom
mestu Sevojno kao i indeks kvaliteta vazduha u poslednjem satu, možete pronaći na
linku Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut:
http://batut.kosava.net/.

Radi efikasnije komunikacije sa javnošću i lakšeg poređenja kvaliteta vazduha u svetu su razvijeni različiti kriterijumi/indeksi kvaliteta vazduha.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut, za period usrednjavanja jedan sat, koriste indekse kvaliteta vazduha koje možete pronaći na linkovima: http://www.amskv.sepa.gov.rs/kriterijumi.php i //batut.kosava.net/.

Zdravstvene preporuke (uticaj na zdravlje i preporuke za ponašnje) za pojedine indekse kvaliteta vazduha možete pronaći na linku Agencije za zaštitu životne sredine: http://www.amskv.sepa.gov.rs/infooprojektu.php i linku Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut ispod satnih rezultata: //batut.kosava.net/.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime