- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje ZZJZ Užice: Bez prekoračenja srednjih dnevnih vrednosti zagađujućih materija

ZZJZ Užice: Bez prekoračenja srednjih dnevnih vrednosti zagađujućih materija

- REKLAMA -

Preliminarni rezultati merenja ukazuju da izmerene srednje dnevne vrednosti zagađujućih materija za četvrtak, 16. maj nisu prekoračile granične vrednosti, naveli su iz Zavoda za javno zdravlje.

Iz ZZJZ Užice navode da pojave izrazito neprijatnog mirisa, koje povremeno imaju građani, su vezane za konkretne metereološke uslove, koji u toku dana pospešuju zadržavanje oslobođenih zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere. Takođe neprijatan miris koji podseća na paljevinu je odsutan u delu dana kada se pojave vertikalna i horizontalna vazdušna strujanja izazvana sunčevim zračenjem koja vrši razređenje i dispergovanje zagađujućih materija.

Preporuka je da u delu dana kada se oseća neprijatan miris na paljevinu duže ne borave na otvorenom i drže zatvorene prozore na stambenim objektima.

-Ovo se pre svega odnosi na najosetljiviji deo populacije decu, trudnice, osobe koje boluju od hroničnih plućnih i kardiovaskularnih, kao i drugih akutnih i hroničnih bolesti u kojima je već kompromitovana plućna funkcija. Iz preventivnih razloga, preporučujemo da građani drže zatvorene prozore na stambenim objektima u toku noći zbog eventualnog epizodnog pogoršanja vazduha. Takođe, iz preventivnih razloga preporučuje se školama, da deca ne borave napolju za vreme školskih odmora i časa fizičkog vaspitanja iako se ne oseća neprijatan miris, poručili su iz ZZJZ Užice.

Zavod za javno zdravlje Užice, Agencija za zaštitu životne sredine i Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Beograd preko mernih stanica neprekidno prate koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na široj teritoriji grada Užica, sa posebnim osvrtom na situaciju u vezi sa pojavom požara na deponiji Duboko Užice.

Detaljnije informacije su na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice
https://zavodue.org.rs/aerozagadjenje/.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime