- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Srbija i region Žofre: EU nije bankomat, već najveća mogućnost za Srbiju

Žofre: EU nije bankomat, već najveća mogućnost za Srbiju

- REKLAMA -

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je da će “građani odlučiti za svoj konačni izbor kada za to dođe vreme” i da misli da će se “opredeliti za naprednu, modernu i demokratsku Srbiju koja će zauzeti svoje mesto u jakoj EU kako bi je učinila još jačom”.

  • “U međuvremenu građani imaju pravo da znaju šta im donosi pristupanje EU. Događaji kao što je Nedelja mogućnosti upravo tome služe. Ali opet: koristi od evrointegracija ne dolaze samo u vidu novca. Stvarna korist za ljude u Srbiji su rezultati reformi kao što je čistiji vazduh, čistija voda, bolja reforma javne uprave, visok stepen zaštite potrošača, bolja infrastruktura, bezbednost proizvoda, zaštićeno kulturno nasleđe, da nabrojim samo neke”, rekao je Žofre, u intervjuu za Nedeljnik, komentarišući istraživanja o odnosu građana prema EU.

Serijom događaja “EU Nedelja mogućnosti”, kako je ukazao, objedinjuju se svi programi “dostupni ljudima u Srbiji”. “Predstavljamo im i objašnjavamo kako ljudi mogu da se prijave. Očigledno, EU nije veliki bankomat odakle se može izvući novac”. “Sve ovo ima jasnu svrhu – pristupanje EU i to je najveća prilika od svih. Mogućnost za Srbiju i za EU”, ukazao je Žofre.

U proteklih nekoliko godina“, podsetio je, EU je izdvojila “u proseku 400 miliona evra na projekte podrške Srbiji prisutupanju Evropskoj uniji”, naglasivši da su to besplatne donacije, a ne krediti, sem toga obezeđuju se, rekao je, i povoljni zajmovi preko Evropske investicione banke.

Na pitanje o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU, on je naveo da je to ključno za napredak na putu ka Uniji.

  • “Sa ruskom agresijom spoljna politika postaje sve važnija i želimo da računamo na Srbiju kao na iskrenog partnera, stoga mora da dođe do progresivnog usklađivanja sa spoljnom politikom EU. Usklađivanje spoljne politike je deo pregovaračkog okvira od prvog dana i danas je mnogo važnije”, istakao je Žofre.
twitter sharing button
whatsapp sharing button
sharethis sharing button
facebook sharing button
email sharing button
viber sharing button
- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime