- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina Zlatiborski okrug najbogatiji prirodnim i kulturnim znamenjem

Zlatiborski okrug najbogatiji prirodnim i kulturnim znamenjem

- REKLAMA -

Zlatiborski okrug je u pogledu geodiverziteta jedan od najbogatijih u Srbiji, na čijoj teritoriji se nalaze brojna turistrička znamenja, kao i hidrološki, geomorfološki i ambijentalni objekti, zaključak je Međunarodne konferencije geonasleđa i geoturizma na Zlatiboru. Konferencija predstavlja nastavak dosadašnjih pod nazivom GEOTRENDS, a koje se tiču svih aspekata zaštite, promocije i korišćenja lokaliteta geonasleđa.

Kao primer dobre prakse predstavljen je rad na temu Javnog privatnog partnerstva, Upravljanje turističkom destinacijom – vodopad u Gostilju sa akcentom na hidrološke i geološke turističke atrakcije.

Mi želimo da popularišemo i afirmišemo geološke i gruge prirodne atrakcije i naravno da je ovakva konferencija na ovu temu u velikoj meri značajna za promociju geoturizma generalno, rekao je direktor IBC Zlatibor Darko Đurović.

Cilj ove konferencije bio je unapređenje i definisanje geonasleđe kako bi se napravili projekti za njihovo korišćenje.

Konferencija koja je održana ovde na Zlatiboru predstavlja nastavak dosadašnjih konferencija koje su imale ime GEOTRENDS, a koje se tiču svih aspekata zaštite, promocije i korišćenja lokaliteta geonasleđa. Nadam se da će ciljevi koje smo zacrtali biti upotpunosti ispunjeni i da će za par godina ljudi ostajati duže baš zbog izleta koji su vezani za lokalitete geoturizma koje mi ovde promovišemo, rekao je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Marković.

Godinama imamo saradnju u Srbiji koja je među najboljim primerima, naročito Zlatibor jer sa ovom očaravajućom okolinom može biti dobar razlog za dolazak i praktikovanje geoturizma. Nisam iznenađen što se konferencija ovde održava jer se ovde sreću nauka i praksa. Mislim da je to suština geoturizma, ta važnost teorijskog i praktičnog dela i zato smo ovde, rekao je učesnik konferencije Kšištof Vidavski.

Gosti 3. Međunarodne konferencije geonasleđa i geoturizma bili su eminentni stučnjaci iz zemlje i inostranstva.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime