- REKLAMA -
18.8 C
Užice

Zlatarski sir nema konkurenciju

- REKLAMA -

Najbolji punomasni sir 24. Zlatarske sirijade proizveden je u Bukoviku, u domaćinstvu Borivoja Paunovića, dok je nagrada za najbolju heljdopitu otišla u ruke, Milici Ivanković. Prema oceni stručnog žirija, svih 15 takmičarskih uzoraka na Sirijadi u Božetićima bili su odličnog kvaliteta.

Zbog specifičnog ukusa koga duguje lekovitim travama sa planinskih pašnjaka, zlatarski sir je rado viđen na trpezama gurmana. Zaštićenog je geografskog porekla. Pravi se uglavnom od kravljeg mleka, po recepturi koja se prenosi vekovima.

Planinke veliku pažnju poklanjaju higijeni i kvalitetu sira, pa je iz godine u godinu sve teže među takmičarskim uzorcima odabrati tri najbolja. Specifičan je po mnogo čemu. Pravi se uvek ručno, gladak je na preseku i mazive je strukture, zbog čega se ne mrvi prilikom sečenja. Zri u sopstvenoj salamuri, a vreme zrenja je 40 do 45 dana, kaže ispred stručnog žirija Marija Nešovanović, tehnolog iz Čačka.

Predsednik opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević najavio je da će održavanja naredne Sirijade u Božetićima biti završena izgradnja vodovoda, što je decenijska želja meštana ovog kraja.

Foto: PP Media

Dogodine, na Gospođindan, očekijemo kraj radova na potisnom vodu od sedam kilometara, od vrela Trudovačke reke do Božovog brda, u Božetićima, odakle će voda krenuti u žedna domaćinstva, najavio je Radosav Vasiljević i dodao da se u ovaj kapitalni projekat ulaže 100 miliona dinara.

Zlatarska sirijada, potom Seoska olimpijada i Zlatarski kotlić ove godine održani su u okviru „Miholjskih susreta sela“.

Tekst je nastao u okviru projekta „Nova Varoš po meri građana“. Izradu teksta sufinansirala je Opština Nova Varoš iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Nova Varoš u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
69 %
0.9kmh
100 %
Sub
19 °
Ned
17 °
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime