- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna #EUzaTEBE Žiofre: Zapadni Balkan i EU deliće zajedničku budućnost

Žiofre: Zapadni Balkan i EU deliće zajedničku budućnost

U celosti prenosimo saopštenje EU Info Mreže

- REKLAMA -

Region je i dalje opterećen pitanjima iz prošlosti, zbog čega je bitno da razgovorom i saradnjom lečimo rane kako one ne bi postajale sve dublje, poručio je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Na konferenciji „Zapadni Balkan ka zajedničkoj budućnosti”, koja se održava u Narodnoj biblioteci u Beogradu u organizaciji Francuske Ambasade u Beogradu, Žiofre je rekao da je jedini ispravan put za sve građane regiona onaj koji vodi u Evropsku uniju.

Foto izvor EU Info mreža

„Jedino evropska budućnost regiona može da odgovori na probleme i pomogne da se pravziđu razlike iz prošlosti. Dobro je da vidimo pozitivne inicijative u vezi sa regionalnom saradnjom”, naveo je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Dodao je i da su rezultati u okviru inicijative „Otvoreni Balkan” izuzetno važni, i naglasio da i drugi formati, poput Berlinskog procesa i Saveta za regionalnu saradnju, mogu služiti kao podrška i dopuna. Takođe je naglasio da je za suštinski uspeh regionalnih inicijativa ključno da sve zemlje regiona u njima učestvuju.

„Mi ćemo nastaviti da podržavamo sve oblike saradnje među državama regiona koje mogu da ubrzaju njihov put u EU. Za nas ne postoji alternativa proširenju EU na Zapadni Balkan. U potpunosti smo posvećeni da pomognemo državama i društvima regiona da ostvare taj cilj.“

Podsetio je i da Evropska unija očekuje od svih država regiona da iskreno poštuju vrednosti na kojima ta zajednica počiva, što u aktuelnim okolnostima podrazumeva i potpuno usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

Foto izvor EU Info mreža

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar poručio je da su izmenjene okolnosti u Evropi i ruska agresija na Ukrajinu pokazali koliko su mir i saradnja u Evropi značajni i koliko samo jedan konflikt može da razbukti tenzije i podele.

„Podele najbolje vidimo upravo na Zapadnom Balkanu. Imamo pet država koje u potpunosti dele naše stavove i poziciju, dok sa druge strane imamo Srbiju koja je osudila rusku agresiju na Ukrajinu, ali nije spremna da se priključi sankcijama”, rekao je Košar.

Naveo je i da slike konflikta u Ukrajini podsećaju na sve ono što se u ovom regionu događalo devedesetih.

„Konflikt u Jugoslaviji bio je dramatičan za čitav region, ali je bio i promašaj za tadašnju Evropsku zajednicu koja nije uspela da spreči te ratove. To iskustvo naučilo nas je da moramo da imamo suverenu Evropu koja će biti spremna da brani svoje vrednosti i interese”, poručio je Košar.

Dodao je i da je Francuska pokušala da, za vreme svog predsedavanja EU, temu Zapadnog Balkana učini prioritetnom unutar Evropske unije.

„Sve inicijative i predlozi koji su došli od francuskog predsednika u vezi sa ovim regionom idu u smeru ubrzanja procesa približavanja Evropskoj uniji. Ni na koji način Francuska ne želi da tim predlozima uzurpira pregovore koji se već vode sa kandidatima, već da pronađe način da ih ubrza i pokrene”, rekao je Košar.

Francuska predsedava Evropskom unijom do kraja juna ove godine, a u Briselu se 24. juna na marginama sastanka Evropskog Saveta održava i konferencija o Zapadnom Balkanu na kojoj će biti reči i o budućnosti evropskih integarcija regiona i načinu na koji se taj proces može ubrzati.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
92 %
0.4kmh
37 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime