- REKLAMA -
17 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Medijsko sklonište: Žene žrtve nasilja nemaju poverenja u institucije

Medijsko sklonište: Žene žrtve nasilja nemaju poverenja u institucije

- REKLAMA -

#medijskosklonište

Akcijom “Nijedna mrtva više” i minutom ćutanja članice Ženskog cnetra Užice obeležile su Dan sećanja na žene žrtve nasilja poručujući da institicuije moraju striktno primenjivati zakone i protokole kako bi žene žrtve bile bezbedne i imale slobodu. Članice su podsetile da je samo u prošloj godini ubijeno 20 žena i 30 dece ostalo bez majki ističući da većina tih žena nije prijavila nasilje jer nemaju poverenja u institucije.

Foto: Radio Luna

U ovoj godini pominje se broj ubijenih žena od 6 do 8, s tim što je jedna u teškom stanju, ali to nisu pouzdani podaci. Od 2010. do 2021. godine ubijene su 363 žene od strane partnera ili drugog člana porodice, a 517 dece je ostalo bez majke.

Ženksi centar
Foto: Radio Luna

To su sve podaci koji se sakupljaju iz medija i ništa nije zvanična statistika Republike Srbije. To je sve ono što postoji u novinskim člancima, a što je često senzacionalistički opisano. Brojka je verovatno dosta veća i ta baza bi trebalo da postoji i da ukršta podatke koje prikupljaju organizacije civilnog društva, policija i institucije. Takođe nedostaju kvalitativni i kvantitaivni podaci kako bismo mogli da shvatimo šta je to što prethodi ubistvu žene, rekla je konsultantkinja na SOS telefonu Branka Virijević.

Foto: Radio Luna

Virijević dodaje da obično protekne tri godine od kada žena prijavi nasilje do ubistva što znači da se nasilje nastavilo, ali žene nemaju dovoljno poverenja u institucije. Većina ubijenih žena je starosti od 56 i 65 godina, ali ne može se jasno reći koji je to profil žene koje su češće žrtve.

Ženski centar Užice
Foto: Radio Luna

Mi kao društvo ne smemo da ih osuđujemo i mormao pokušati da nađemo načina da pružimo podršku, da im budmeo sigurnost jer su to žene koje su dugo trpile nasilje, a to niko nije primetio, ni komšije ni prijatelji ni srodnici, poručuje Virijević.

Foto: Radio Luna

Samo u prošloj godini ubijeno je 20 žena, a 30 dece je ostalo bez majke. Većina tih žena se nije obratila institucijama sem njih 5 koje su prijavile nasilje.

Foto: Radio Luna

Činjenica je da institucije nemaju dovoljan broj stručnih radnika, da su preopterećene poslom, da nemaju adekvatnu tehničku i stručnu podršku, ali ipak se radi i nedovoljnom prepoznavanju nasilja i visokih rizika za bezbednost žrtve koji može da rezultira smrću, zatim nedovoljno razmena informacija između samih institucija koje treba da rade na svakom slučaju nasilja u porodici da se bave podrškom i zaštitom žrtve, rekla je koordinatorka Ženskog centra Vesna Bogdanović.

Foto: Radio Luna

Članice Ženskog centra Užice su minutom ćutanja odale poštu ubijenim ženama.

Foto: Radio Luna

Mi na SOS telefonu smo u proteklim godinama videli da bi neke žene bile žive i pored svojih bolesti da nisu trpele akutno nasilje. U svakom slučaju, ovaj dan koristimo ne samo da se setimo ubijenih žena, već da apelujemo na javnost, državu i institucije da striktno primenjuju zakon i protokole kako bi se smanjio taj broj i da bi se ženama obezbedila sloboda koja im pripada po rođenju i poveća njihova bezbednost, rekla je predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice Rada Gujaničić.

Foto: Radio Luna

Dan sećanja na žene koje su ubili partneri je 2017. proglasila Vlada Republike Srbije na predlog Koordinacionog tela ženskih organizacija.

Foto: Radio Luna

Od početka rada, na SOS telefon užičkog Ženskog centra primljeno je 5 879 poziva na, pokrenuto 130 pravnih postupaka u sferi zaštite od nasilja, obavljeno 530 individualnih pravnih, psiholoških i socijalnih konsultacija u prostorijama organizacije, a za pomoć i podršku se obratilo 715 žena.

Žrtve se mogu obratiti za pomoć i podršku na broj 0800 333 445.

SOS telefon
Foto: Ženski centar Užice

Ženski centar Užice pruža uslugu SOS telefona koju sufinansiraju Grad Užice, Opština Čajetina, a očekuje se raspisivanje Javne nabavke i u Opštini Arilje. To je jedina licencirana usluga za žene žrtve nasilja na treitoriji Zlatiborskog okruga.
- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
91 %
1.2kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime