- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Srbija i region Zbog kovida neophodno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama

Zbog kovida neophodno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama

- REKLAMA -

Radna grupa ministarstva zdravlja Srbije za postupanje u uslovima pandemije korona virusom je donela preporuke za postupanje, te istakla da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Preporuke za postupanje se odnose na nivo primarne zdravstvene zaštite, bolničke ustanove, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom, saopštio je Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. u čijim prostorijama je održana sednica.

Nova varijanta koronavirusa stigla je u Srbiju, objavili su 6. septembra nadležni, te precizirali da je potvrdjeno prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

Grujičić: Ne treba praviti paniku oko korona virusa, manji broj obolelih nego za vreme pandemije

Na nivou primarne zdravstvene zaštite preporučeno je testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

Obavezno je testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Preporučeno je i obavezno testiranje kontakata sa kovid pozitivnim u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije.

Što se tiče bolničkih ustanova, testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije, piše u saopštenju.

Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama, piše u saopštenju.

Navedeno je i da je neophodno testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

  • “Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove”, ukazano je u saopštenju.

Ukazano je i da su Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama dužne da u narednih sedam dana izvrše procenu epidemiološke situacije, da daju predlog mera, kao i da na dalje kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi.

U saopštenju piše i da je Radna grupa “zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama”.

  • “U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od koviida, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta”, piše u saopštenju.

Navedeno je i da će nadležni pratiti epidemiološku situaciju i da će “ blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena”.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovida i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija, piše u saopštenju.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime