- REKLAMA -
15.9 C
Užice
Početna Slobodno vreme Završen Žestival u ambijentu Bele crkve Karanske(VIDEO)

Završen Žestival u ambijentu Bele crkve Karanske(VIDEO)

Manifestaciju su organizovali Udruženje građana Župa Lužnica, Crkvena opština Karan i Grad Užice.

- REKLAMA -

Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa Žestival, osmi po redu, završen je projekcijom dokumentarnog filma Bela crkva Karanska, promocijom reprint izdanja istoimene knjige Rada Poznanovića i izložbom radova učenika Umetničke škole iz Užica u porti Bele crkve Karanske.

  • Nema danas prečeg posla u Srbiji, nego našoj deci u genetski kod ugraditi priču o Beloj crkvi Karanskoj, o manastiru Rujan i svim drugim svetinjama širom Srbije i srpskih zemalja. (…)Mi smo zahvaljujući profesorki Umetničke škole UŽice Jeleni Guskić Petrović izradili jednu brošuru, koja je namenjena svom građanstvu, ali pre svega učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole i učenicima srednjih škola, kako bi im ukazali i kako bi ih upoznali sa onim što su odavno trebali da znaju o ovoj svetinji, istakao je obraćajući se prisutnima Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora Žestivala.

Foto izvor Grad Užice

Prema navodima profesorke Jelene Guskić Petrović, izloženi radovi su deo onoga što su učenici radili tokom školovanja.

  • Učenici Umetničke škole Užice, kojima sam ja mentor, imali su zadatak tokom školovanja da rade i fresko tehniku, ikone, tehniku kopije fresaka na platnu i ovde je sada, naravno u skladu sa prostorom objedinjen u manjoj izložbi 21 njihov rad. To su uglavnom radovi rađeni klasičnom tehnikom kojom je i nekada rađeno, kao što je živopis koji se nalazi u ovoj crkvi. Uradili smo i flajere kao vrstu male promocije, koja je značajna da bi ljudi koji nikada nisu bili došli i pogledali freske, crkvu i ceo ovaj lokalitet, napomenula je Guksić Petrović.

Foto izvor Grad Užice

Iz Grada Užica su podsetili da je Bela crkva Karanska podignuta u četvrtoj deceniji XIV veka i da je posvećena Blagovestima Presvete Bogorodice. Kako su naveli, sa svojim relativno dobro očuvanim živopisom predstavlja spomenik koji u srpskoj kulturi i istoriji traje preko 680 godina i kao takva je najznačajniji srednjovekovni spomenik užičkog kraja.

U njoj je 1608. godine završeno pisanje karanskog jevanđelja, jednog od najlepših pisanih dokumenata naše istorije, koje je proglašeno za kulturno dobro od velikog značaja. Zbog velike opasnosti da bude uništeno u ratnim sukobima preneto je manastir Nikolje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri gde se i danas čuva.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
93 %
2kmh
100 %
Ned
17 °
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
22 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime