- REKLAMA -
13.3 C
Užice
Početna Srbija i region Zajednička izjava visokog predstavnika Borelja i komesara Varhejia o izborima u Srbiji

Zajednička izjava visokog predstavnika Borelja i komesara Varhejia o izborima u Srbiji

U celosti prenosimo zvanično saopštenje Media EU Info, odnosno zajedničku izjavu visokog predstavnika Borelja i komesara Varhejia o izborima u Srbiji

- REKLAMA -

Građani Srbije su u nedelju iskoristili svoje demokratsko biračko pravo. Evropska unija pozdravlja učešće svih političkih snaga na ovim izborima, nakon angažovanja u međustranačkom dijalogu, koji je omogućio Evropski parlament. Pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije je centralni stub procesa pridruživanja Srbije EU.

Prema preliminarnim nalazima i zaključcima međunarodnih posmatrača iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), na predsedničkim i prevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji 3. aprila glasači su imali različite političke opcije, ali je niz nedostataka rezultirao neujednačenim uslovima, favorizovanjem nosilaca vlasti.

EU očekuje konačni izveštaj OEBS/ODIHR i preporuke za buduće izbore, koji bi trebalo da usmere rad svih političkih aktera i relevantnih institucija. Ovo će zahtevati transparentan, inkluzivan i odlučan dijalog koji uključuje sve zainteresovane strane. Ohrabrujemo novi parlament i srpsko političko rukovodstvo da nastave da rade u pravcu istinskog i konstruktivnog dijaloga širom političkog spektra, u cilju stvaranja širokog međustranačkog konsenzusa o reformama u vezi sa EU, što je od vitalnog značaja za napredak zemlje u EU put.

Evropska unija očekuje angažovanje sa predsednikom i sledećom vladom kako bi se svrsishodno pokrenuli na sprovođenju strateške odluke Srbije da se pridruži EU. Ohrabrujemo Srbiju da pruži stvarne i opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom kroz Dijalog uz posredovanje EU, koji određuju ukupan tempo pregovora sa Srbijom o pristupanju EU.

Nadovezujući se na ustavnu reformu i nedavna dostignuća, Srbija bi trebalo da nastavi, ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i rešavanje pitanja ratnih zločina. Računamo na konstruktivan angažman Srbije u unapređenju pomirenja i dobrosusedskih odnosa, kao i šire u regionalnoj saradnji. Takođe se radujemo angažovanju sa novom vladom na zelenoj agendi za rešavanje problema klimatskih promena i izgradnji održivijeg i zdravijeg društva i ekonomije.

U vreme ničim izazvane i neopravdane ruske vojne agresije na Ukrajinu, suverenu i nezavisnu državu, očekujemo da se Srbija kao zemlja kandidat koja pregovara o pristupanju EU progresivno usklađuje sa stavovima EU, uključujući deklaracije i restriktivne mere, u skladu sa Pregovaračkim okvirom EU-Srbija.

EU je glavni politički i daleko najznačajniji ekonomski partner Srbije. Tokom ovih nezabeležnih vremena, EU je posvećena tome da nastavi da podržava ekonomski oporavak Srbije, energetski sektor, bezbednost hrane i društvo uopšte, uključujući i značajnu podršku koja je dostupna u okviru Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.3 ° C
13.3 °
13.3 °
67 %
5.8kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
14 °
Ned
10 °
Pon
1 °
Uto
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime