- REKLAMA -
15.4 C
Užice
Početna EKO UEko Zagrevanje pred novu sezonu

Zagrevanje pred novu sezonu

- REKLAMA -

Javno komunalno preduzeće Gradska toplana je 5. oktobra počelo sa probama toplotnih izvora, distributivne mreže, podstanica i pojedinih grejnih instalacija.

Nekoliko minuta crnog dima 13.10. iz kotlarnice Blok Zlatibor

Podsetimo, kotlarnica Blok Zlatibor, druga po veličini od ukupno 12 kotlarnica užičke Gradske toplane, jedina koristi mazut kao energent.

Foto screenshot Program poslovanja JKP Gradska toplana za 2023. godinu

Umereno dobar vazduh u petak oko 14 sati u Užicu, prema preliminarnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine sa Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici u Užicu, nedaleko od kotlarnice Blok Zlatibor.

Uočen porast zagađujućih materija od podneva // Foto screenshot SEPA/http://www.amskv.sepa.gov.rs/

Usporeno ka Zlatiboru


O poslovanju, poslovnoj atmosferi, ekološkoj i finansijskoj pomoći


Branko Filipović, direktor užičke Gradske toplane, na 28. skupštinskoj sednici krajem septembra, ukazao je da je poslovanje tog javno komunalnog preduzeća specifično jer, kako je pojasnio, 70 odsto svih rashoda koje nastaju u preduzeću u toku godine, nastaju u zimskim mesecima i tokom grejne sezone, dok su prihodi koje ostvaruju razloženi na 12 meseci.

  • Preseci po kvartalima i nisu pravo ogledalo poslovanja već protpunu sliku imamo tek sa godišnjim presekom poslovanja, napomenuo je.

Prema navodima Filipovića, na kraju drugog ovogodišnjeg kvartala JKP Gradska toplana je planirala i iskazala negativan poslovni rezultat za 38 miiona dinara.

  • Prihodi su u okviru planiranih, odnosno za jedan odsto su veći od planiranih, dok su rashodi za četiri posto veći od planiranih, izvestio je.

Filipović je ocenio kao dobar poslovni potez što JKP Gradska toplana svake godine uzima obrtni kredit za energente.

  • Prošle godine sa 1800 tona mazuta koje smo avansno platili ostvarili smo uštedu od tri miliona i 600 dinara što je više nego naš trošak za kredit koji ostvarujemo, istakao je Filipović dodavši da je planirano da se kredit potpuno prevremeno otplati do kraja oktobra.

Foto screenshot Informacije o radu JKP Gradska toplana/ Informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih
aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih
oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, a čiji je
osnivač grad Užice za period od 01.01.-30.6.2023.godine pred odbornicima tokom 28. sednice Skupštine grada Užica

Otplatili su i 12 miliona za priključak na gas.

Filipović je predočio da Gradska toplana beleži oko hiljadu hvadratnih metara priključenja na godinjem nivou, te i da građani za grejanje tom preduzeću duguju ukupno oko 170 miliona dinara.

  • Sva dugovanja su utužena, sudski sporovi se sprovode, rekao je.

Kako je pojasnio direktor užičke Gradske toplane, mudrim ulaganjem u opremu teže da smanje troškove preduzeća i na taj način zadrže najnižu cenu grejanja u odnosu na okolne gradove.

  • Remontovali smo šest kotlova ovog leta. Mnogo smo ulagali u naše podstanice i postrojenja, rekao je uz osvrt na završene rekonstrukcije.

Foto screenshot Youtube Skupština grada Užica/28. sednica

Od značajnijih je izdvojio radove na toplovodu za Gradski kulturni centar koji će omogućiti da jedan deo konzuma sa kotlarnice Blok Zlatibor pređe na kotlarnicu Lipa.

  • Skidamo tri megavata sa mazuta i prebacujemo na kotlarnicu Lipa gde planiramo konverziju za skoro 15 000 kvadrata i uštedu, manju potrošnju za oko 200 tona mazuta. To će ekološki i finansijski pomoći rad našeg preduzeća, rekao je Filipović za skupštinskom govornicom.

Radu u preduzeću, prema navodima Filipovića, pomogla je dobra poslovna atmosfera među zaposlenima. Zaključenjem ugovora sa novim vlasnikom kampa u Čanju, omogućeno je da 29 porodica radnika Gradske toplane Užice za 10 000 dinara ove godine letuje na crnogorskom primorju.

Startovala grejna sezona u Užicu

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
15.4 ° C
15.4 °
15.4 °
94 %
2.3kmh
94 %
Pon
25 °
Uto
27 °
Sre
27 °
Čet
28 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime