- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Zagađujućih materija preko mere u vazduhu

Zagađujućih materija preko mere u vazduhu

- REKLAMA -

 

Nezdrav je bio kvalitet vazduha u Užicu tokom nedelje do 9 časova u ponedeljak, poslednje su objavljeni podaci Zavoda za javno zdravlje Užice.

U vazduhu su izmerene povećane koncentracije čestica PM 10.

Foto screenshot ZZJZ Užice; Podaci za čađ sa merne stanice na zelenoj pijaci nisu prikazani, kao ni koncentracije sumpor dioksida i azotovih oksida.

Građani Sevojna su u nedelju udisali vazduh koji je bio u kategoriji vrlo nezdravog, što je pogoršanje u odnosu na prethodni dan.

Preporuka je da se ne provetravaju prostorije ujutru i uveče, kada je vazduh vrlo nezdrav.

   Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju boravak napolju i produženu fizičku aktivnost. Poželjno je smanjenje produžene i naporne fizičke aktivnosti zdravog dela populacije, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice među preporukama kada je vazduh u kategorji nezdravog.

Vrlo nezdrav vazduh je bio u Užicu u subotu. Tada je merna stanica kod užičke biblioteke izmerila da je u kvadratnom metru u vazduhu bilo 138 mikrograma čestica PM 10. Granična vrednost za te zagađujuće materije je, podsetimo, 50 µg/m3.

Prekoračenja tokom 19 dana

 

Izveštaj Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine ukazuje da je tokom novembra u Užicu bilo 13 dana sa prekoračenjima dnevno dozvoljenih koncentracija materija PM 10.

Tokom šest dana oktobra, zagađujućih čestica PM 10 je bilo u vazduhu više od dnevno dozvoljenog.

Podsetimo,prekomerno je bio zagađen vazduh u Užicu tokom 2019. godine, ukazuje Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, Agencije za zaštitu životne sredine. Vazduh je svrstan u treću, najgoru kategoriju kvaliteta zbog suspendovanih čestica PM 10, kao dominantnih zagađujućih materija.

 

RERI i BOŠ: Kriterijum snižen – zagađen vazduh postao prihvatljiv?

 

Agencija za zaštitu životne sredine na sajtu javnosti u realnom vremenu predočava satne preliminarne rezultate automatskog monitoringa kvaliteta vazduha iz državne i lokalnih mreža.

Verifikovani podaci o kvalitetu vazduha i izmerenim koncentracijama zagađujućih materija su sadržani u godišnjim izveštajima SEPA.

–   Međutim, kriterijum koji danas možete pronaći na sajtu Agencije, razlikuje se od onih koji su građanima prezentovani u izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine koji je objavljen 7. septembra 2020. godine, tvrde iz Beogradske otvorene škole.

Ta obrazovna organizacija i nevladina organizacija Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu su pozvale Agenciju za zaštitu životne sredine Srbije da odgovori na osnovu kojih propisa je promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha.

–   Tako, zbog pomeranja gornjih granica, vazduh koji sadrži preko 40 μg/m3 PM 2.5 čestica više nije „zagađen“ već „prihvatljiv“. Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50.0001 μg/m3 azotnih dioksida (NO2) on je sada“odličan”, a ne samo “dobar”, navode na sajtu iz BOŠ.

Te organizacije podsećaju da su kriterijumi za ocenu kvaliteta vazduha u Srbiji značajno razlikuju od kriterijuma Evropske agencije za zaštitu životne sredine.

–    Uvedene izmene odnose se isključivo na usklađivanje raspona indeksa kvaliteta vazduha, a ne promene kriterijuma za ocenjivanje kvaliteta vazduha, koji su, za razliku od indeksa kvaliteta vazduha, obuhvaćeni zakonskom regulativom u Republici Srbiji, odgovorili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Pojasnili su da uz pomoć indeksa ocenjuju kvalitet vazduha prikazujući podatke sa automatskih mernih stanica u realnom vremenu.

–    Indeks za ocenu kvaliteta vazduha nije sredstvo za proveru usklađenosti sa standardima kvaliteta vazduha i ne može se koristiti u tu svrhu, dodaju iz SEPA.

Na sajtu SEPA su od početka ove godine dostupni podaci o koncentracijama zagađujućih PM 2,5 sa automatske merne stanice u Omladinskoj ulici u Užicu.

Aerozagađenje je decenijama prisutno u Užicu tokom grejne sezone. Procene su da na kvalitet vazduha u gradu nepovoljno utiču individualna ložišta, saobraćaj, a nije zanemarljiv ni uticaj klime u gradu u kotlini. Nije zanemarljiv ni uticaj praškastih materija manjih od deset i od 2,5 mikrona na zdravlje ljudi, ukazuju iz BOŠ.

Foto screenshot: Zagađenost urbanog vazduha na teritoriji Republike Srbije merena u mreži institucija javnog zdravlja u 2019. godini, Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut

 

Ekološka goriva, njihovo efikasno korišćenje, unapređena energetska efikasnost uređaja za sagorevanje i objekata doprinose da se poboljša kvalitet vazduha i smanji količina zagađujućih suspendovanih čestica.

Radio Luna je pre 14 dana uputila molbu Zavodu za javno zdravlje Užice da analiziraju kvalitet vazduha u gradu. Odgovor još nije stigao.

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime