- REKLAMA -
10.3 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Začepimo predrasude: Budimo lokal patriote!(AUDIO)

Začepimo predrasude: Budimo lokal patriote!(AUDIO)

Dobra volja, čepovi od plastične ambalaže, posebna kutija ili balon za njihovo odlaganje su dovoljni za pomoć sugrađanima i životnoj sredini, poručili su pokretači akcije Začepimo predrasude.

- REKLAMA -

Prošlo je devet godina otkako je Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice pokrenulo akciju Začepimo predrasude posredstvom koje je od februara 2014. godine do danas ukupno reciklirano više od 22 tone tvrde plastike, uglavnom plastičnih čepova. Njihovom prodajom je obezbeđen novac za nabavku lekova, ortopedskih pomagala, za odlazak na banjsko lečenje ili za programske aktivnosti osoba sa invaliditetom iz Užica i okoline.

  • Akcija neprekidno traje, ali uvek može bolje i više. Udruženje već više od godinu dana teži da proširi akciju i uspostavi saradnju sa što više poslovnih partnera, pre svega iz domena ugostiteljstva. Imamo ideju da, posebno u periodu održavanja veselja, svadbi i rođendana, iz ugostiteljskih objekata prikupimo čepove od ambalaže, od sokova, mineralnih voda, što je plan i za ovu godinu, navela je za Radio Lunu Biljana Subotić, koordinator užičkog Info centra za osobe sa invaliditetom.

Prošle godine je sakupljeno i reciklirano ukupno tri tone plastike zahvaljujući dobrovoljnom zalaganju građana, lokalnih firmi, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, javnih institucija, koji su u posebne kutije ili balone odlagali plastične čepove za užičko udruženje.

Plastiku, dodatno probranu u prostorijama udruženja, prema navodima Subotić, odnedavno otkupljuje firma iz Turice, dok novcem od prodaje plastike direktno pomažu i podržavaju Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize, sa 130 članova, i članove partnerske organizacije Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.

  • To je posebna vrsta građanskog aktivizma i način da usmerimo sve ljude, fizička i pravna lica, da pomažu udruženja osoba sa invaliditetom koja, kao neprofitne organizacije, nemaju svojih prihoda, a to je i način da što više ljudi bude uključeno u očuvanje životne sredine. Propagiranje reciklaže plastičnog otpada je jedan od motiva pokretanja akcije i tema koja treba da je aktuelna uvek, ukazala je Subotić.

Kako je pojasnila, akcija utiče i na formiranje ekološke svesti u pravo vreme, u najranijem uzrastu.

  • Zaista imamo divnu saradnju sa Predškolskom ustanovom Užice i skoro svim vrtićima u kojima zasebno prikupljaju čepove i redovno ih donose. To čine i srednje i osnovne škole, posebno đaci nižih razreda koji dođu u većem broju i to bude praznik za nas. Velike količine čepova nam šestomesečno donose iz Umetničke i Tehničke škole koje imaju ekološku sekciju pod mentorstvom profesorke Ane Đuričić, ukazala je Subotić dodavši da za plastične čepove postoji posebno mesto i u gradskoj upravi, Domu zdravlja, bolnici i bankama, te da u akciji učestvuju i druga udruženja osoba sa invaliditetom, ali i privatne kompanije, poput Maksija koji je 2022. godine donirao udruženju veću količinu plastike.

Akciju pokrenuli januara 2014. godine, kako su naveli, na predlog sugrađanina i humanitarca Zorana Milovanovića

Proširila se akcija Začepimo predrasude i na Zlatiborski okrug.

  • Redovno nam donose, šalju poštom ili nas pozivaju da dođemo po plastične čepove iz Predškolske ustanove Paša i Nataša iz Nove Varoši, iz te opštinske uprave, ali i iz Čajetine, Arilja, Bajine Bašte gde čepove sakupljaju i osnovne i srednje škole i vrtići, kolege iz dnevnog boravka, navela je Subotić, stručna saradnica u oblasti socijalne zaštite. Kako je poručila, pionirska akcija Užičana može poslužiti kao dobar primer i drugim udruženjima u Srbiji.

Posebno mesto za čepove u JP Gold gondola

U Zrenjaninu godinama postoji organizacija i akcija Čep za hendikep, a njihovi bilbordi su vidljivi i u Užicu, pa i preko puta Gradske kuće.

Dodavši da i pojedine firme imaju kutije sa oznakom i reklamom zrenjaninske akcije sa kojom užičko udruženje nema direktne veze, koordinator užičkog Info centra za osobe sa invaliditetom pozvala je građane i kompanije da budu lokal patriote i da plastične čepove prikupljaju za lokalna udruženja.

Letos u Užičkoj gimnaziji


Značilo i reciklažno ostrvo

Do skoro su građani imali priliku da plastične čepove odlažu u posebnu kutiju na reciklažnom ostrvu na užičkoj plaži, ali je oprema uklonjena.

  • Žao nam je što više ne postoji ta oprema jer je svakako bila značajna i nimalo zanemariva količina od oko desetak balona čepova koje smo na taj način prikupljali. Taj prostor je služio i za edukaciju, kao podsetnik da svi stvaramo otpad i da svi treba da vodimo računa o njegovom pravilnom zbrinjavanju, napomenula je Subotić, inače, članica užičkog Zelenog saveta.

Prostorije udruženja su otvorene radnim danima od 9 do 16 sati i za građane koji donesu prikupljene plastične čepove. Otvoren je i vikendom njihov prolaz za odlaganje plastike u posebnu kantu i prostoriju. Građanima koji sakupe veće količine plastike, iz udruženja poručuju da pozivom na broj 031/500 122 mogu dogovoriti njihovo preuzimanje i sa kućne adrese.


Novinarski čep

Skoro tri flaše od pet litara napunjene plastičnim čepovima sakupili smo prošle godine i predali užičkom udruženju.

Nije bilo teško pre nekoliko godina nagovoriti tri generacije porodice da u dve kuće odlažu plastične čepove na posebno mesto niti ih navići da i tokom šetnji čepove privremeno odlože u džepove i torbe zarad uvećanja sakupljenih količina u našim domovima ili u najbližoj dostupnoj kutiji u ustanovama i marketima. Dok sakupljene veće količine ne prošetamo gradom do prostorija udruženja, čepove od ambalaže koriste najmlađi za igre i kreativne radove.

U vrtiću Neven

u vrtiću Poletarac

Ispred OŠ Dušan Jerković

Radost je veća i kada dobru volju i dobre ekološke navike probudimo u drugima, pa su nam se prošle godine u sakupljanju čepova u svojim domovima priključile i kolege sa Radio Lune.


- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.3 ° C
10.3 °
10.3 °
73 %
1.2kmh
88 %
Uto
10 °
Sre
17 °
Čet
15 °
Pet
13 °
Sub
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime